Fényünnep ékszerekkel

Sterling kiállítás
Vágólapra másolva!
A Sterling Ékszergaléria karácsonyi kiállítása idén a téli napfordulót ünnepli: a huszonöt ékszertervező egyedi alkotásaiban az éltető fény törékeny fehér indák, csillogó felületek, vagy éppen gyűrűbe épített gyufaszálak képében ölt testet. Szakítsunk időt rá, ha valami igazán szépre, nyugtatóra vágyunk az év végi rohanásban - akár fényterápiának is nevezhetjük.
Vágólapra másolva!

Megnyílt a Ráday utcában a Sterling Ékszergaléria már hagyománnyá vált karácsonyi kiállítása. A galéria minden évben elismert hazai és külföldi ékszertervezőket kér fel egy-egy karácsonyhoz kapcsolódó téma feldolgozására. Idén a fény, a téli napforduló volt a központi hívószó. "Inspirálni szerettünk volna és picit provokálni is, hiszen a címben ott a t betű, amely egyfajta felkiáltásként, óhajként értelmezhető" - mondta kérdésünkre Csorna Erika, a galéria vezetője.

Forrás: Sterling Ékszergaléria

Az idei kiállítás témája a karácsony ősi gyökereihez, a téli napforduló, amelyhez a legtöbb ősi kultúrában különleges rituálék kapcsolódtak. A téli napforduló, vagyis december 21-e az év leghosszabb éjszakája, innentől már hosszabbodnak a nappalok, napról napra több fény vesz körül bennünket. Ezt a különleges napot, a Nap újjászületését, a fény diadalát a sötétség felett már a kelták, az ókori görögök és rómaiak is ünnepelték, de a karácsony, vagy éppen a hanuka eredete is a napfordulóhoz kapcsolódó népszokásokban rejlik. Maga a szláv eredetű karácsony szó is napfordulót jelent.

Forrás: Sterling Ékszergaléria

A galéria húsz magyar és öt külföldi ékszertervezőt, köztük Péter Vladimirt, az Iparművészeti Egyetem professzorát és volt tanítványait kért fel arra, hogy saját nyelvükön, az ékszerekkel fogalmazzák meg, mit jelent számukra a fény, vagy éppen a fény vágya. A tárlók között sétálva leginkább a színek tűnnek fel. Mennyiféle színű lehet a fény! Gaál Gyöngyvér számára például élénk topáz és halvány rózsaszín, Bartl Dórának kék és piros, Nora Rochelnek fehér, Juhos Jankának arany és halvány zöld, Ádám Krisztiánnak csillogó vörös. Lisa Juen kéken villogó, extrém brosst tervezett. Az anyagok is változatosak, Vági Flóra a rá jellemző, különleges faékszereket készített, Gera Noémi gyufaszálakat applikált gyűrűjébe, így közvetlenül is felidézi a karácsonyi gyertyagyújtást. Stomfai Krisztina ennél is tovább ment, ő egyenesen egy gyertyából folytatja a gyűrűjét.

A kiállítás január 5-ig látogatható. És bár az ékszerek eladók, vásárolni nem kötelező, nézelődni és feltöltődni viszont erősen ajánlott!