Ne kapjon karácsonykor ételmérgezést!

Karácsonyi vacsora, pulyka, ételmérgezés
Vágólapra másolva!
A karácsonyi és újévi vígasságok alkalmával asztalunkra kerül minden, ami szem s szájnak ingere: úgy az édességek, mint a nehéz ételek terén dúskálunk a jóban. Ami azonban érzékszerveinknek gyönyörűség, nem mindig az a testünk számára. Nem is beszélve az óhatatlanul ránk mászó plusz kilókról, amikre általában csak legyintünk és hozzáírjuk az ünnepi számlánkhoz, majd a fogyást azonnal belevesszük az újévi fogadalmainkba. Ha mindezeket el akarjuk idén kerülni, erősek tudunk maradni, akkor érdemes pár jó tanácsot szem előtt tartva étkezni anélkül, hogy bármilyen ínycsiklandó falatról lemondanánk
Vágólapra másolva!

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Adagolási praktikák:
Ha nem teljesen kiéhezve, hanem tízóraival és uzsonnával a bendőnkben jutunk el az ünnepi vacsorához, akkor nem kívánunk majd annyit enni a "főfogásból" sem. Fő a változatosság felkiáltással kóstoljunk bele többféle ételbe, de ügyeljünk rá, hogy mindig csak kis adagokat együnk. Ha például a főétkezésnél egy picivel kisebb húst választunk a megszokottnál és hozzá mondjuk egy maréknyi rizst vagy burgonyát teszünk a tányérra, akkor a szemünknek hiányzó köretmennyiséget pótoljuk ki salátával, vagy zöldségmártással. Desszerteknél is törekedjünk arra, hogy kisebb szeletekkel kápráztassuk el gyomrunkat, vagy pedig eleve kisebb formákat (pl. muffin) használjunk sütésnél. Nem is gondolnánk, hogy a félkész ételek állandó kóstolgatásával is óriási kalóriamennyiséget tudunk bevinni, ezért ritkán és keveset kísértsük magunkat ezzel.

Főzési rafinériák:
Nagymamánk ünnepi receptje helytálló lehet a mai napig, kis módosítással: főzzünk zsírszegény húsokból. A székelykáposzta és a töltött paprika ugyanolyan finom tud lenni csirkemellel is, rántott hal helyett pedig bátran próbáljunk ki egy energiaszegény, kedvező zsírsav-összetételű lazac steaket. Mártások esetén a tej, tejszín, liszt sűrítmény helyett azokat saját hozzávalóik turmixolásával sűrítsük, és máris adagonként közel 100 kcal-t spóroltunk. Ha desszertben utazunk, akkor mindenképpen alacsonyabb kalóriatartalmú hozzávalókat használjunk: krémeknél 1,5 százalékos tejet, 0,1-1,8 százalékos joghurtot a joghurttortába, a fehér liszt felét teljes kiőrlésűvel helyettesíthetjük. Rágcsálnivalónak pedig aszalt gyümölcsöt, narancsot, étcsokoládét, dióféléket készítsünk az asztalra.

Egyensúly testcsel:
Ha az ünnepek alatt a fent leírtakat nem, vagy nem teljesen betartva mégis jól teleettük magunkat, akkor vegyük a fáradságot és mozduljunk meg. Bármilyen hihetetlen is, de kalóriát ledolgozni nem csak versenyszerű sportolással lehet, hanem kisebb szabadidős vagy háztartási tevékenységeink is faragnak belőlünk. Például 45 perces tempós családi túrázással egy pár főtt virslit, 45 perc hólapátolással egy adag bejglit, 1 óra korcsolyázással egy adag pontyhalászlevet és 55 perc szobabiciklizéssel egy adag lencselevest tudunk ledolgozni.