Mi lesz a karácsonyfával?

Kidobott karácsonyfák,szemétre hajított fenyőfák
Vágólapra másolva!
A feldíszített karácsonyfák még biztosan mindenhol a lakás díszeként pompáznak, lassan azonban vége az ünnepeknek és el kell búcsúzni tőlük.
Vágólapra másolva!

Idén népszerű volt a földlabdás fenyő, ez igényli a legtöbb odafigyelést az ünnepek alatt és után. Bánjunk vele óvatosan, folyamatosan locsoljuk, amíg a lakásban van. Fontos, hogy csak akkor ültessük ki a kertbe, amikor a hőmérséklet fagypont felett van és előtte tároljuk egy-két hétig például a garázsban, hogy fokozatosan hozzászoktassuk a hideghez.

A Gazdabolt útmutatása szerint a gyökeres fenyő legfeljebb 10-12 napig viseli el károsodás nélkül a szobai meleg, száraz klímát. Ültetéskor szélesítsük meg a gödröt a földlabda méretének kétszeresére. A gödör aljára jó vízáteresztő-képességű, porhanyós, homokkal, tőzeggel vagy perlittel dúsított, lazított kerti földet szórjunk, a gyökérzetet pedig védjük mulcstakarással (kéreggel). Nyáron tűző nap esetén védjük árnyékolóval a fenyőt. Jó tudni azt is, hogy egy fát két-három alkalommal emelhetünk ki, hogy karácsonyfának díszítsük fel a meleg szobában.

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A legnépszerűbb még mindig a vágott fenyő, amely sajnos a szemétben végzi karácsony után. Az ünnepek után a fákat gyűjtőpontokon helyezhetjük el, a pontokról a Fővárosi Közterületi Felügyelők honlapján tájékozódhatunk. A kuka mellé is állíthatjuk a fenyőt, onnan is elviszik. A fenyőket ezután vagy elégetik, vagy - jobb esetben - komposztálják és mulcsként, vagyis talajtakaróként újrahasznosítják.

Ha visszaválható fenyőfát vettünk, akkor értelemszerűen vigyük vissza oda, ahol vettük.