Forró italokkal melegítse magát a hidegben!

Forró téli alkoholos italok, forralt bor
Vágólapra másolva!
A tél beálltával egyre inkább felmerül a gondolat, hogy az ember a hidegben forró italokkal melegítse fel jéggé fagyott testét. Van, aki többre vágyik egy bögre teánál vagy kakaónál és élénkítőleg alkoholos, de azért nem agytompulást okozóan erős, életmentő funkciót ellátó forró itallal gyorsítja felmelegedését. Lássuk, milyen saját készítésű alkoholos, forró italokkal melegíthetjük fel magunkat.
Vágólapra másolva!

Meleg italokat nemcsak hűvös éghajlatú tájakon és téli időszakban szokás fogyasztani, hanem még olyan forró égövi országokban is népszerűek, ahol a mi fogalmaink szerinti telet még hírből sem ismerik. Indiában született például az egyik klasszikusnak mondott forró italbrand, a puncs, ami öt alkotóelemből áll: alkohol, tea vagy víz, citromlé, fűszerek és cukor.

Angol karácsonyi puncs

Természetesen nem csak az angolok ihatják, és nem csak karácsonykor, de a szezonját mégis téli ünnepeink alatt éli. Az alapanyagokat (1 üveg vörösbor, 10 cl rum, 1-1 narancs és citrom leve, 2 csésze tea és cukor) ne forraljuk, csak melegítsük egy lábosban. Ha nem jegyeznénk meg ezt a receptet, jusson eszükbe egy angol versike: "One Sour, Two Sweet, Three Strong and Four Weak", azaz egy rész citrom, két rész cukor, három rész rum és négy rész víz. Így még egyszerűbb az elkészítése.

Grog

Ez üt! A köztudatban forró, rum alapú koktélként ismeretes, holott ez régen hideg védőital volt a brit haditengerészetnél. Ugyanis a hosszú tengeri utakon a hordókban tárolt ivóvíz elalgásodott és megposhad, ezért a tengerészek brandy-vel vagy rummal töltötték fel a hordókat, így egy fokkal ihatóbb italt kaptak. Persze voltak matrózok, aki több napi kvótájukat egyszerre öblítették le, ezért Vernon kapitány, akit furcsa kabátja után Old Grognak hívtak, négy az egyhez arányban állapította meg a rum napi fejadagot. A mai grogkoktélok számtalan módon készülhetnek: rum forró vízzel, vagy teával, esetleg borral hígítva, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve. Egy-két percig forraljuk össze a hozzávalókat, és már kész is.

Forrás: AFP

Glogg

Nem összetévesztendő a fent nevezett groggal. A glogot skandináv országokban az advent ideje alatt fogyasztják. Ez egy híg, édes, fűszeres forralt bor alap, aminek specialitása a csíkokra darabolt, enyhén pirított mandula. Illata a karácsonyfadíszítés elmaradhatatlan kelléke.

Krampapuli, más néven carampopoli

Az ital származására vonatkozó legendák megoszlanak, de a legvalószínűbb, hogy Olaszországból jött, és parampampoli vagy carampampoli néven készítették ezt hangulatjavító szert. A szó eredete a crampus (ördög) szóból eredeztethető. Elkészítése nem túl egyszerű, de élvezeti értéke igen magas. Egy tűzálló tálba fügét, datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, aszalt szilvát, szentjánoskenyeret rakunk. A tál tetejére vasrostélyt teszünk, erre pedig egy kiló, darabos, narancshéjon megdörzsölt süvegcukrot, amit megöntözünk fél liter cukornádrummal. Fibidusszal meggyújtjuk, és hagyjuk, hogy a felolvadt cukor a tálba csöpögjön. A végén öntünk az egészhez két liter forralt, fűszerezett fehér bort, egy liter forró teát és 2-2 citrom és narancs levét.

Természetesen sokféle forró italt lehet alkohollal turbózni, a kávéba például whiskyt, a teába és forró csokiba rumot szoktak tenni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a szeszt is tartalmazó italokat soha ne forraljuk, inkább csak melegítsük. Legvégül pedig jusson eszünkbe az is, hogy a pohárnak legyen füle, hacsak nem akarjuk megégetni a kezünket.