Vörös és fehér, keserű és édes

forralt bor, karácsonyi vásár
Vágólapra másolva!
Van, ahol fehérből készítik, van, ahol vörösből. Akad, ahol a fahéjtól keserű, miközben a cukortól túl édes a forralt bor, és van, ahol az alapanyagok megfelelő aránya harmonikus ízzel kényeztet. Kedvencünk a gyógyfüves, melybe zellerszárat és kasvirágot is főztek. Öt különböző budapesti helyszínen kóstoltunk forralt bort.
Vágólapra másolva!

Forrás: Bognár Tünde

Budapesti Karácsonyi Vásár (600 Ft/3 dl)

Vörösborból készült nedűt árulnak a Vörösmarty téren, melynek harmonikus íze elvarázsolt minket. A fűszerezés remek, nem túlozták el a fahéjmennyiséget, ami gyakori hiba forralt bor készítése esetén. A forró italt hungarocell pohárban adják, így nem égeti meg a kezünket. Aki emléket is szeretne, hagyományos vásári bögrében is kérheti a forralt bort, ebben az esetben plusz 600 forintot kell fizetni a több színben kapható, Budapesti Karácsonyi Vásár 2011-es feliratú csinos bögréért.

Divino házikó a Bazilikánál (600 Ft/3 dl)

Az egyik legfinomabb forralt bor, érezhetően minőségi borból készült, ami nem is csoda mert a DiVino borbár kitelepült standjával van dolgunk. Választhatunk fehér és vörösborból készült forró italok közül. Mi a fehéret kóstoltuk, plusz pont, hogy volt nem túl édes. A kiszolgálás kifogástalan, a kedves pultos fiúval hosszan elbeszélgettünk a karácsonyi vásárról és a borozásról.

Bosnyák téri piac (75 Ft/dl)

A piaci forralt bor árfekvése jóval kedvezőbb, mint a vásárban kaphatóké, majdnem harmadába kerül a forró ital. Csodára persze nem számítottunk, és hungarocell pohárra sem, a fehérborból készült, tűzforró szívmelengetőt egyszerű műanyag pohárban kínálják, ami szétégette a kezünket. A forralt bor ihatatlan hőmérsékletű, de ha kellő idővel és türelemmel rendelkezik az ember, és kivárja, míg nem égeti le a száját, kellemesen csalódik. Bár a fahéj erősen dominál benne, de messze nem annyira rossz, mint amennyire gondoltuk.

Pólus Center (150 Ft/dl)

A bevásárlóközpont előtt, kis bódéban árulják a vörösborból készült forralt bort, szintén műanyag pohárban. Bár az árusok kedvesek, és frissen sült kenyérlángost is lehet kapni, ez volt a legrosszabb forralt bor, amit kóstoltunk. Amellett, hogy ennél is sokat kellett várni, míg egyáltalán a szánkhoz tudtuk emelni (csoda, hogy nem olvadt meg a pohár), az íze keserű a túl sok fahéjtól, és a cukor is beleborulhatott, mert szinte összeragadt a szánk a túl édes italtól.

Gyógyfüves forralt bor (200 Ft/dl)

A karácsonyi szezon legkülönlegesebb forralt borát a Gozsdu-udvarban kóstoltuk, a gyógyfüves standnál. A titok a gyógynövényekben rejlik: a balatonfelvidéki fehér borba ugyanis zellerszárat, vasfüvet és kasvirágot áztattak, mielőtt felmelegítették és fűszerezték csillagánizzsal, naranccsal, szegfűszeggel. A kiszolgálás is kedves, sok mindent megtudtunk a gyógynövények és a borok párosításáról.