Dorombtól az irodalmi kalandokig

Doromb
Vágólapra másolva!
A következő pár napban hallgathatunk dorombkoncertet, nufolkot, nézhetünk kortárs írókat és ritkán látott filmeket. Szilveszter előtti programajánló.
Vágólapra másolva!

Nufolk, doromb és nosztalgia
Szinte napra pontosan 22 évvel ezelőtt nyílt meg a Tilos az Á nevű legendás budapesti klub. Az A38-on különleges "slágerfesztivállal" emlékeznek a szórakozóhelyre: fellép többek között Kulka János, Szabó Győző, Falusi Mariann, Bende Zsuzsa, Nagy Ervin, Soma és efZámbó István is.
A Millenárison december 28-án és 29-én először szervezik meg a Nufolk Fesztivált. Hogy pontosan mit takar a zenei irányzat elnevezése, megtudhatja az, aki ellátogat a koncertekre. Ízelítőt ad a nufolkból például a Napra, a Kerekes Band, a Budapest Nufolk Revolution, valamint a Maszkura és a Tücsökraj.
Kecskeméten pedig a dorombbal ismerkedhetünk meg: december 28-án, a Technika Házában (TEKA) a világ egyik legősibb és leginkább elterjedt hangszere, a doromb körül forognak az események a Global Vibes - Dorombos nap alkalmából. Lesznek előadások, kiállítás, foglalkozások és persze koncertek. Izgalmasnak tűnik Sós Gergő előadása: a kísérleti produkció kortárs elektronikus zene és az ősi hangzás közti átjárhatóságot, kommunikációt mutatja be.

Irodalmi buli a Trafóban
A Litera irodalmi portál december 30-án tizedik alkalommal szervezi meg nagysikerű előszilveszteri partiját. A program izgalmasnak ígérkezik: tíz kortárs író magyar és világirodalmi klasszikusok jól ismert jeleneteit és hőseit kelti életre. Felolvas Cserna Szabó András, Darvasi László, Erdős Virág, Esterházy Péter, Garaczi László, Háy János, Márton László, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina. Az irodalom mellé zene is társul: Bérzcsesi Róbert gitáron játszik, Legát és a Sweet Jane pedig Lou Reed-feldolgozásokat ad elő.

Mozi a Sirályban
A Sirályban a Magyarhangya szervez filmvetítést 27-én és 28-án a Negyed6 Negyed7 Fesztivál keretein belül. A rövidfilmeket felvonultató fesztivál a Daazo és a jeruzsálemi Sam Spiegel Film School alkotásaiból válogat és levetítik Ipacs Gergely Ádám pincéje című filmjét is. Részletes program itt.