Karácsonykor vigyázzon háziállatai gyomrára is!

Vigyázzon háziállatai gyomrára karácsonykor, kutya mikulásruhában
Vágólapra másolva!
Karácsonykor a szépen megterített ünnepi asztal mellett - amin éppen gőzölögnek az ínycsiklandozó finom fogások - megjelennek érdeklődő házi kedvenceink is. Ha szeretnénk, hogy ők is részesüljenek az ünnepi vacsorából valamilyen módon, akkor már jó előre gondoljuk ki, hogy a helyes táplálás érdekében milyen számukra kifejlesztett termékeket, falatokat adunk majd nekik.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Természetes, hogy az emberek már a Mikulásszezon kezdete óta, a karácsonyhoz közeledve meg még inkább finomságokat majszolnak, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek csak nekünk csemegék, de háziállatainknak nem ajánlottak, sőt, károsak is lehetnek. Ünnepek alatt sokan kínálják kedvenceiket csokoládéval, nem tudva, hogy ezzel akár meg is mérgezhetik őket, ugyanis a csoki például egy Teobromin nevű vegyületet tartalmaz, amely a kutyákra nézve mérgező hatású, és nagyobb mennyiségben halált is okozhat. Jellemző tünetei: hányás, hasmenés, remegés és görcsök.

Ha vendégségbe hívtunk másokat, a nagy ünnepi sürgés-forgásban ne felejtsünk el szólni nekik, hogy ők se etessék állatainkat az ünnepi asztalról elcsent finomságokkal, pláne édességekkel. A mákos bejglivel is vigyázni kell a máktartalma miatt, plusz még egy jó kis gyomorrontás is összeszedhető vele, ugyanis ez egy elég "nehéz" étel. Különösen figyeljünk oda a csontok adásánál is, és semmiképpen ne adjunk borjú, sertés, csirke vagy pulyka csöves csontokat, illetve szálkás halat.

Még ha viccesnek gondoljuk is azt, hogy egy állat öntudatlan részegségben dülöngél, akkor se adjunk alkoholt kedvenceinknek, mert károsítja a szervezetüket, mérgezést okozhat. A hidegben tartott állatoknak pedig könnyen a halálukat okozgatja a mámoros részegség. Továbbá a májuk méregtelenítő kapacitása is véges, tehát ezzel ne próbálkozzunk.

Jogos elvárás a gazdik részéről, hogy az ünnepi vacsora kedvencüknek is ünnepi legyen, ezért olyan jutalomfalatokat szerezzenek be, ami egészséges, mégis különleges, nem a megszokott napi menü részét képezi. Ha pedig van időnk és energiánk, akár külön is süthetünk valami finom fűszerezésű husit, aminek garantáltan örülni fognak.