Díszítsük szalvétával az ünnepi asztalt!

Vágólapra másolva!
Ha elkészültünk az ünnepi ételsor megtervezésével, arra is gondolnunk kell, hogyan fogjuk díszíteni a karácsonyi vacsorához/ebédhez az asztalt. A hajtogatott szalvéta például tökéletesen megfelel a célra.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Kis munkával különleges alkotásokat készíthetünk szalvétából: egyszerű formákat: borítékot, sótartót, evőeszköztartót, mértani formákat: kúp, csillag, henger, növényformákat: rózsa, liliom, fenyőtoboz, és egyéb látványos formákat: báli ruhát, vitorlás hajót, süveget.

Aki még nem próbálta korábban, számos lehetősége van megtanulni szalvétát hajtogatni. Videós oktatóanyagokat nézhet, vagy szakkönyvekből is ellesheti a hajtogatás művészetét: Hajtogatott szalvéták (Alexandra Kiadó, 2009), Szalvétahajtogatás (Cser Kiadó, 2004), Szalvétahajtogatás ötletesen (Maxim Kiadó), Szalvéták az asztalon (Scolar Kiadó, 1999), Terítéken a szalvéta (Magyar Könyvklub, 2001.)

A hajtogatott szalvétákat még személyesebbé tehetjük, ha kis ajándékokat csúsztatunk a szalvéták hajtásaiba: bonbont, cukrozott mandulát, stb. A hajtogatáshoz a legideálisabb a szövetszalvéta, melyet használat előtt ki kell vasalni (esetleg keményíteni), de papírszalvétából is készíthető asztaldísz.