Mikulásözön a bronzhétvégén

Télapóexpressz a Nyugatiból, illusztráció, mikulásprogram, Joulupukki, a lappföldi Mikulás résztvevőkkel beszélget a Felvonulási téren
Vágólapra másolva!
Gyerekprogramokban nincs hiány a hétvégén: a Katicatanyára, a Vasúttörténeti parkba és a debreceni MODEM-be már most megérkezik a Mikulás. Vigadni vágyó felnőtteknek disznóvágással egybekötött forraltbor-főző versenyt ajánlunk a Balaton partján, míg a jövő miatt aggódóknak az Ezoterikus Karácsonyt, ahol a 2012-es világvége lesz a téma. 
Vágólapra másolva!

December harmadikán és negyedikén egész nap mikulásprogramokkal várja a gyerekeket és szüleiket a Somogy megyei Patcán található különleges Katicatanya. Handó János és felesége portája egy igazán szimpatikus kirándulócélpont, ahol egy működő gazdaság mindennapjaiba csöppenhetünk. Így a programok sem szokványosak: a kenyérdagasztástól a tehénfejésig és langallókészítésig számtalan izgalmas dolgot kipróbálhatnak a gyerekek. Lehet állatokat simogatni, csokit önteni és mikulászsákot varrni. Szombat délután persze a Mikulás is megérkezik, és a szülők által előre elküldött információk alapján mindenkivel külön-külön elbeszélget. A 990 forintos belépővel nemcsak a mikulásprogramokon vehetünk részt, hanem kipróbálhatjuk a kalandparkot, a Csúszdaparkot és játszóházat is.

A Nyugatiból idén is kifut a Télapóexpressz, vagyis a különleges gőzmozdony, melynek végállomása a Vasúttörténeti Park. Az Orient Csarnokban Mikulásműsorral fokozódik a várakozás, majd megérkezik maga a Mikulás is, természetesen ajándékokkal. A Télapóexpressz nagyon népszerű, a MÁV a sok érdeklődő miatt plusz kocsikat kapcsol a vonatokhoz, így talán még elcsíphetünk a gyerekek számár egy-egy szabad helyet a Télapóexpresszen. Ha a vonatra nem kapunk jegyet, az előadásra még akkor is bejuthatunk - bár valamiért azt sejtjük, a gyerekeknek éppen a gőzmozdony a legizgalmasabb programpont. A mozdony szombaton és vasárnap reggel kilenckor és fél kettőkor indul.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

A Mikulás Debrecenbe is eljut a hétvégén, ahol éppen a MODEM-ben megpihenve lyukad ki a zsákja, a kultúrára éhes Mikulás nyomainak felkutatása így a gyerekekre vár szombaton délelőtt. A múzeumpedagógusok izgalmasnak tűnő programot találtak ki, amelyet a nagyobbak is élvezhetnek (a program hat éves kortól ajánlott), hiszen a múzeum izgalmas tereiben jó mókának ígérkezik a kincskeresés. A foglalkozás körülbelül másfél órás, a részvételi díj 500 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges.

A hétvége top programja a badacsonytördemici Forraltbor, Blues és Böllér Napok, amelyet a Faluház udvarán rendeznek meg. A faluban sűrű gasztronómiai szezont zárnak ezen a hétvégén, idén ugyanis rendeztek már kocsonya-szépségversenyt és szürkemarha fesztivált is. A három nap alatt értelemszerűen a hagyományos disznóvágást követő evészet, valamint a forraltbor-főzést követő ivászat lesz a program, melyet esténként koncertek egészítenek ki. A téli Balaton önmagában is különleges látvány, az egymással versengő csapatok forralt borainak végigkóstolása, valamint a friss disznótoros pedig a kellő belső hevítésről is gondoskodik. Sőt, vasárnap még Bor-bála gurító versenyre is benevezhetünk!

Bár nem igazán kapcsolódik a Mikuláshoz, nem hagyhatjuk ki a programajánlónkból a szombati Ezoterikus Karácsonyt. Itt leginkább a fesztivál fő témájára figyeltünk fel, amely idén mi más lehetne, mint a 2012-es esztendőhöz fűződő világvége-jóslatok. Ha az adventi készülődés legelején szívesen elmerülne a borongós jóslatokban (ahelyett hogy disznótorost kóstolgatna Badacsonytördemicen), irány a Villányi úti Konferencia Központ. A különböző állapotfelmérések, programok mellett meghallgathatjuk Laár András, Müller Péter és Jókai Anna előadását is.