Adventi csokinaptár helyett

Karácsony, kalendárium, naptár
Vágólapra másolva!
Személyesebb és izgalmasabb a saját készítésű, vagy kézműves adventi kalendárium, ráadásul nem a kukában végzi szenteste után.  
Vágólapra másolva!

Az adventi naptár hagyománya nem csekély átalakuláson ment keresztül: a tizenkilencedik században a német protestánsok az ajtófélfára vagy a falra rajzolt vonalkák letörlésével várták a karácsonyt, december minden napján égettek egy picit az adventi gyertyából, vagy szalmaszálakat helyeztek egy jászolba. Majd megjelentek a karácsonyi órák és a különböző, díszes nyomtatott naptárak, egyes források szerint először Gerhard Lang készített a mai nyitogatós naptárakhoz hasonlító adventi naptárt az 1900-as évek elején. A karácsonyi visszaszámlálást jelképező hagyomány ma már leginkább az üzletekben kapható, csokit, esetleg játékot rejtő adventi naptár formájában ölt testet. De aki kreatív, számtalan alternatív megoldással helyettesítheti ezeket a kommersz naptárakat.

Az adventi csokinaptár nálunk hozzátartozott a decemberi készülődéshez, a karácsonyi mintákkal díszített csokoládékockák egytől egyig elfogytak - sokszor már előre is. Persze nem a csoki miatt nyitogattuk szorgosan a perforált ablakokat, sokkal inkább a meglepetés izgalma hajtott. Ha az adventi naptár az ünnepre való ráhangolódás kelléke, a csokoládés verzió a karácsony utáni kellő lehangolásról is gondoskodik: a kifosztott naptár valamikor január végén a kukában végzi, de az ünnepek után a boltok polcain sorakozó leértékelt darabok sem igazán nyújtanak szívmelengető látványt. Ráadásul az eldobható naptárakkal tetemes mennyiségű szemetet is termelünk.

Ma már persze léteznek online naptárak, ahol mindennap rákattinthatunk egy képzeletbeli ablakra, és a saját termékeiket rejtő naptáraikat piacra dobó játékgyártók is igyekeznek ráhangolni a szülőket a karácsonyi költekezésre. Készül adventi naptár karácsonymániás kutyáknak, minden napra más és más csemegével. Akadnak felnőtteknek szóló adventi kalendáriumok - ezek értelemszerűen nem csokikat rejtenek. A bio-rajongók bio csokikkal teli naptárt is vásárolhatnak.

Egy igazi kézműves naptárt viszont a csokis változattal és társaival szemben évről évre elővehetünk, így nem termelünk szemetet. A kis zsebekbe ráadásul az édességeken kívül más meglepetések is kerülhetnek. Az Etsy és a Meska igazi kincseket rejt, talán még nem késő böngészni ezeken az oldalakon, de inspirációnak is kiválóak, ha saját magunk szeretnénk elkészíteni a karácsonyi visszaszámlálás legfontosabb kellékét.

Az ajtóra akaszthatós verzió

A leghagyományosabb adventi naptár, aminek elkészítéséhez nem árt némi tapasztalat varrás terén. Az Etsyről akár egy komplett szettet is rendelhetünk filcekkel és fonalakkal, amiből aztán mi magunk varrhatjuk meg a naptárt. A Meska oldalon többféle, klasszikus piros-zöld színben pompázó naptárt találunk.

Forrás: Etsy
Forrás: Etsy

A zsákos változat

A zsebek mellett zsákok is rejthetik az ajándékokat. Így még több édességet vagy egyéb ajándékot rejthetünk a csomagokba.

A csipeszes verzió

Egyszerre természetes és látványos a csipeszes verzió. Ez a legegyszerűbb, néhány csipesz, szép papír és zsineg szükséges hozzá. A csoki ebben az esetben el is maradhat - persze semmi nem akadályozza meg, hogy a számok leszakításhoz elfogyasszunk egy-egy kocka édességet. A Clip and Pin számtalan változatban kínál ilyen megoldásokat.

Dobozolós

Igazi környezetbarát naptár, készülhet gyufás skatulyából, gyógyszeres dobozkákból nagyobb meglepetések számára akár cipős dobozból is, vagy dekorálhatunk készen kapható dobozokat is. Tojástartóba illesztett műanyag kindertojás is jól jöhet. Lakberendezési áruházakban is találunk példát a dobozos változatra, Mikulás-formájú naptártól a minimalista formákig.

Faliújságból naptárt

Egy kiselejtezett, lyukas parafa falitábla, egy mintás kartonpapír, egy darab metálfényű kartonlap, némi zsineg, 24 papírboríték, gemkapcsok és szögek segítségével is megalkothatjuk a saját, meglehetősen minimalista verziónkat.

Forrás: Szilva Eszter
Forrás: Szilva Eszter

A borítékokban nem persze nincs hely táblás csokiknak és mikulásfiguráknak, de számtalan alternatív miniajándék létezik a kedves idézetektől az különféle utalványokig - csak győzzünk kitalálni huszonnégy meglepetést.