Vágólapra másolva!
Ez a sütemény azok közé tartozik, amelyek frissen is fogyaszthatóak, de (fém)dobozba zárva pár nap állás után még finomabb lesz. Szóval érdemes a napokban már elkészíteni, aztán meg vigyázni rá, nehogy rájárjanak a családtagok.
Vágólapra másolva!

Az alapanyagok kiválasztása minden sütemény esetén sokat számít, ezt a süteményt például csakis vajjal szabad elkészíteni, margarinnal nem lesz ugyanaz a végeredmény.
A tészta egyszerűen összeállítható és még tojásmentes is.

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
10 dkg cukor (nem porcukor, hanem kristálycukor, és lehetőleg nádcukor vagy barnacukor, hozzáad az ízhez)
30 dkg liszt
10 dkg darált mandula (a vékony barna héjjal vagy anélkül készíthető el, ha nincs darálónk, aprítógépben kicsi kristálycukorral együtt remekül "őrölhető")
8 ml (2 evőkanál) cseresznyepálinka (vagy rum, sütéskor elillan az alkoholtartalom, nem kell aggódni, de ha semmi ilyesmi alkoholt nem találunk otthon, akkor helyettesíthető vízzel is)

A hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan összedolgozzuk, és enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra (vagy inkább vékonyra) nyújtjuk, és kisebb méretű fomákat használva kiszúrogatjuk (ha nincs kéznél formánk, akkor késsel is remekül alakítható, akkor kis téglalapokat vágunk belőle), majd sütőpapírra téve, 180 fokon előmelegített sütőben (légkeveréses sütő esetén 160 fokon) 20 perc alatt készre sütjük.
Akinek kedve van hozzá, az díszítheti: a kedvencem ennél a süteménynél az olvasztott csokoládéba mártás, és a csokoládéra pár szem csillogó cukorgyöngy. Látványos, elegáns, és a csokoládé remekül illik ehhez a roppanós-omlós karácsonyi hangulatú kekszhez. Számítsunk arra, hogy egy adag végül szinte biztos, hogy nem lesz elég.

Forrás: http://livingkitchen.postr.hu