Mákosguba

Vágólapra másolva!
A mákosguba elengedhetetlen kelléke a karácsonyi estéknek. haladók süthetnek kalácstésztából is kis kifliket alapanyagnak, de aki csak gyorsan szeretne valami finomat, a megmeradt száraz kifliket is újrahasznosíthatja - ahogy az alábbi recept is mondja.
Vágólapra másolva!
Hozzávalók:
  • 7 db kifli,
  • fél liter tej,
  • 5 dkg vaj,
  • 25 dkg darált mák,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 3 evőkanál méz,
  • 5 dkg mazsola,
  • 15 dkg cukor.
Forrás: [origo]
Elkészítés módja:

A kifliket karikázzuk fel fél centis darabokra. Tegyük tepsibe, majd sütőben pirítsuk aranysárgára. Tegyük egy nagy tálba, szórjuk rá a mazsolát és a mákot. Öntsük le a cukorral és vaníliás cukorral felforralt tejjel. Óvatosan keverjük össze. Egy tepsit vagy tűzálló edényt kenjünk ki vajjal, majd terítsük el benne a mákos kiflit. Csorgassuk meg a tetejét mézzel és morzsoljuk rá a maradék vajat. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig.

Ha elkészült, tálaljunk belőle egy nagytányér közepére, szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk friss málnával.