Karácsonyi punk és végtelen száncsengő - ünnepi zene a netről

Vágólapra másolva!
Nem kell már az ezeréves Csendes Éj nagylemezhez lemezjátszó után túrni a padláson, ha karácsonyi zenékkel szeretnénk otthonosabbá tenni az ünnepet. Ha a laptopot vagy az okostelefont a hangfalra dugjuk, a világ összes zenéjéből válogathatunk: a netrádiók és az ízlésünket kitanuló interaktív zeneszolgáltatások decemberben fenyődíszbe öltöznek, hogy a CD-válogatásoknál sokkal változatosabb módon szolgálják ki a zenei aláfestés iránti igényünket.
Vágólapra másolva!

Három dollárba - jelenlegi árfolyamon 650 forintba - kerül egy hónapra a Last.fm, és ezzel egy csapásra meg is oldhatjuk a karácsonyi zene kérdését. Az interaktív netrádiók úgy jönnek létre, hogy beírunk egy stílust vagy előadót, a rendszer pedig olyan számokból állít össze végtelen lejátszási listát, amelyek az adott stílushoz, vagy zenekarhoz köthetők. Így a 50 Cent adónk fog játszani Eminemet is, a Szakcsi Lakatos Béla rádióban hallhatunk majd Pege Aladárt is, de a stílus végig stimmelni fog. A Last.fm-hez minden platformon - még okostelefonon is - van kliens, akármin is rádióznánk, csak az a feladatunk, hogy a hangfalakra kössük, és lenyomjuk a Play gombot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hatszáznegyven forintért egy hónapig zenél a Last.fm

A címkéket kombinálni is lehet, így egy-egy műfajra szűkíthetjük le a hallgatott zenéket. Az általunk kipróbált "christmas punk", "christmas rock", és a gyerekbarát zenékkel teli "christmas children" rádiók például remekül működtek. Egyedül a kevéssé hallgatott, vagy a karácsonyhoz kevéssé kapcsolódó műfajokból nem sikerült ünnepi adót csinálni.

A Last.fm-nek van ingyenes alternatívája is

A Last.fm-hez hasonló, ám ingyenes Jango címlapján is megjelent már néhány karácsonyi mixet sugárzó állomás. Az oldal erőssége a személyes adók létrehozása, ám ezt főleg több előadó összekapcsolásával éri el. A Jangón a címkézés nem annyira részletes, mint a fizetős vetélytársnál, ám így is elég kellemes ünnepi csatornát tudtak összerakni. A szolgáltatás nagy előnye, hogy a közhelyes karácsonyi dalok mellé elég sok szokatlan, ritkán játszott sláger is bekerül. Minden Céline Dionra jut egy Elvis Presley vagy egy Louis Armstrong.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Több stílusból is kínál karácsonyi adót a Jango

A népszerű számokra, könnyűzenére rendezkedett be az Xmasmelody.com és a magyar Karácsony.hu rádiója is. Az előbbi csatorna nem tartogat meglepetéseket, inkább háttérzenének ajánljuk. Az utóbbin viszont még az is előfordulhat, hogy a legendás Csendes Éj lemez valamelyik számával találkozunk, vagy letűnt idők magyar sztárjainak karácsonyi lemezeiről bukkannak fel dalok. Csak óvatosan!

Fiatalos adó készülődéshez és szentestére

Több mint tíz éve működik az interneten a független, a hallgatók által fenntartott Soma FM, San Francisco Tilos rádiója. Az adó évek óta két karácsonyi csatornát is kínál a látogatóknak. Az első az Xmas in Frisko nevet viseli, és furcsa, jazzes, rockos feldolgozásokat sugároz. Szokatlan Jingle Bells verziók, Let it snow remixek, ötven évvel ezelőtti ünnepi felvételek váltják egymást. Annyira jó dalok, hogy nem lehet nem figyelni rájuk: ez a tökéletes zeneforrás a karácsony előtti takarításhoz, sütéshez-főzéshez, a fa befaragásához. Minden olyan helyzetre ajánljuk, amikor nem szorul teljesen háttérbe a rádió.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Soma FM-nél dolgoznak a legviccesebb DJ-k

A Soma FM másik - tejesen gyerekbarát - csatornáján, a Christmas Lounge-on már könnyebb Toni Braxton számokra, acapella felvételekre, hosszú dub jellegű ünnepi zenékre bukkanni. Ezen az adón sem a szokásos karácsonyi dalok mennek, esélye sincs annak, hogy a Jackson 5 I Saw Mommy Kissing Santa Claus-a vagy a Jingle Bell Rock borzolja a kedélyeinket.

Karácsony minden idegen nyelven

Nem csak az angolszász világ karácsonyi slágereit lehet hallgatni, a netes rádióknak és a Google Fordítónak köszönhetően bármelyik ország karácsonyi adóit megtalálhatjuk. Csak egy szót kell kiszótáraznunk ehhez, a karácsonyt. Ha spanyolul Navidad az ünnep neve, akkor a nagy rádiókatalógusokban (ilyen például a Shoutcast.com) erre a szóra kell keresnünk. Érdemes a katalóguson kívül is szétnézni, vannak olyan adók, amelyek rendelkeznek saját honlappal, ezekre valamelyik webkereső segítségével bukkanhatunk rá. A Neige Folle nevű egészen remek francia karácsonyi zenecsatornára például szintén a Noel (karácsony) szó segítségével találtunk rá a Google-ban.