A szegénység arcai - filmfesztivál a Vörösmartyban

Vágólapra másolva!
Három nap alatt több mint száz film a Vörösmarty moziban - a Szegénység arcai című ingyenes filmefesztiválról van szó, ami, amint azt a cím is mutatja, nem kellemes, de sokak számára annál fontosabb témával foglalkozik.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A szegénység és a lecsúszottak élete áll annak a filmfesztiválnak a középpontjában, amit a Palantir Film Alapítvány szervezésében december 3-5-ig rendeznek meg a Vörösmarty moziban. A szemle anyaga elképesztő műfaji sokszínűséget mutat, az alig pár perces mobilklipektől kezdve a rövidfilmeken keresztül a nagyobb munkákig minden megtalálható - a Bollók Csaba filmrendező vezetésével felálló öttagú zsűri (Dávid Ferenc szociológus, Hajdú Eszter dokumentumfilm-rendező, Kőszegi Edit filmrendező és Stiller Ákos, fotóriporter) szemmel láthatóan nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a téma viszonylagos behatároltságát változatos kínálattal ellensúlyozzák.

A versenyfilmek szekcióban kaptak helyet a frissebb alkotások: itt az elmúlt két-három év dokumentumfilmes termése látható, elsősorban a hajléktalanlétről, a mélyszegények mindennapjairól és a cigányság életéről. Az anyag mennyiségre óriási, képtelenség lenne igazságosan kiemelni párat, a részletes kínálatot a fesztivál honlapján tudja megnézni az érdeklődő.

Forrás: [origo]

A versenyfilmek mellett információs vetítések is lesznek, ebben a kategóriában öt film szerepel, a legrégebbi Havas Gábor 1997-es filmje, az A Revizor, ahogyan a budapesti hajléktalanok előadják Jeles András betanításában. Itt lesz látható még Magyar N. Attila (Dzsumbuj, 2002), Zsigmond Dezső (Élik az életüket, 2007), Kovács Kristóf (Malaccal teljes, 2008) és Surányi Judit (Tiszta románc, 2001) egy-egy alkotása. A fesztivál első vetítése pénteken du. négy órakor kezdődik egy négy filmből álló, nyolcvanperces összeállítással, az eredményhirdetés vasárnap este fél hétkor várható.