Virslis lencsesaláta

Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatt nem csak az édességekkel és nehéz halászlevekkel, sültekkel lehet jól lakni. A változatos és rostokban gazdagabb, mégis kiadós étel megkönnyebbülést jelenthet gyomrunknak. Ha az új év első napján készítjük el, még pénz is állhat a házhoz.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse,
  • 2 db babérlevél,
  • 2 dl tejföl,
  • 3 dkg mustár,
  • 1 db citrom,
  • 2 dkg porcukor,
  • 1/2 csomó metélőhagyma,
  • 1 pár virsli,
  • 2 db főtt tojás,
  • törött bors, só.
Forrás: [origo]


Elkészítés módja:

A gondosan átválogatott lencsét megmossuk és a felhasználás előtti napon hideg vízbe áztatjuk. A saláta készítésekor a lencsét leszűrjük, gyengén sós, babérlevéllel ízesített hideg vízben feltéve puhára főzzük. A főzéskor ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjjenek szét, mert így az elkészült saláta kevésbé lesz gusztusos. A megfőtt lencsét főzővizében kihűtjük, leszűrjük és a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Keverőedénybe tesszük a tejfölt, a mustárt hozzáadva habverővel simára keverjük, szűrt citromlével, cukorral, törött borssal, sóval, finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Az így elkészített öntetbe keverjük a jól lehűtött lencsét és a karikára szelt virslit. Tálaláskor főtt tojáskarikákkal díszítve helyezzük az asztalra.

Egy adag: 2340 kJ/560 kcal

Ajánlott ital: száraz rosé