Tűzfészek a fény ünnepén

Vágólapra másolva!
A Hanuka 8 napján minden este 8 órai kezdettel várják a Firenest tűzzsonglőrei látványos showműsorukkal az érdeklődőket a Tűzraktérben. A szervezők nemcsak tűzzel, hanem színházi előadásokkal és koncertekkel is ünnelnek. A Hanuka matata elnevezésű programsorozat része a régi pesti zsidónegyed területén idén először megrendezett Negyed6 Negyed7 fesztiválnak.
Vágólapra másolva!

Szemet kápráztató, nevéhez méltó programmal csalogatja vendégeit a Tűraktér Hanuka Matata fantázianevű fesztiválon. A fény ünnepe alkalmából (december 11. és 17. között) minden este 8 órától a Firenest tűzzsonlőreit csodálhatja meg a közönség. Továbbá hétfőtől a Budapesti Zsidó Színház két előadása, valamint koncertek - fellép többek közt a Vodku Glodku és a Kardos Négyes - is várják az érdeklődőket a hatodik kerületi összművészeti központban. Egy különleges performanszot is bemutatnak csütörtökön, melynek középpontjában az ünnepi gyertyatartó, illetve az általa generált fényjelenség áll.

A Tűzraktér ünnepi programsorozata része a Negyed6 Negyed7 fesztiválnak, amit szombattól szombatig rendeznek meg az egykori zsidónegyed szórakozóhelyei a városrész egyéb közösségi tereinek üzemeltetőivel összefogva. A hatodik és a hetedik kerületben csaknem harminc helyszínen várja 130 program az érdeklődőket hanuka nyolc napján.

Forrás: [origo]

A zsidó ünnep az i.e. 165-ös görögök elleni lázadásra, és a Jeruzsálemi Templom Szentélynek újraavatásának állít minden évben emléket. Fontos motívuma a csoda. A legenda szerint miután a görögök megszentségtelenítették az olajat, csak egy napra elegendő mennyiség maradt belőle, ez viszont nyolc napon keresztül égett. Erre utal a hanukia ( 8+1 ágú gyertatartó), melyen az ünnep minden napján egy gyertyával többet gyújtanak meg.