Vágólapra másolva!
A svéd dizájn fogalom. Kiváltképp a lakberendezésben, gondoljunk itt csak az IKEA-ra. Általában azt szoktuk mondani, hogy a svédek nagyon letisztultak, nem szeretik a túl sok díszítést és a túl sok színt. Igen, ez valahogyan így is van. De a dekorációban azonban egy kicsit más ösvényen kell járnunk a svéd fenyvesekben. Való igaz, hogy a svéd lakber és dekor sokkal letisztultabb a magyarnál (hát még a németnél). Azonban ez nem azt jelenti, hogy ők ne szeretnék a díszítést.
Vágólapra másolva!

Egyszerűen csak olyan más szemlélettel nyúlnak a témához, amelyet mi itt Közép-Európában nem igen tudunk értelmezni. Ahogy a svéd nyelvet sem. A vizualitás is egy nyelv, még ha jelenleg nem tudunk belőle akkreditált nyelvvizsgát tenni a Rigó utcában. A képi világgal ugyanúgy kommunikálunk, amiképpen a nyelvi (vagy éppen nonverbális) jeleinkkel. A svéd kifejezés, látásmód megértését pedig nevezhetjük akár interkúltúrális kommunikációnak is.

A svédek nem használnak nálunk kevesebb kiegészítőt, csak sokkal jobb arányban teszik ezt. Az ő látásmódjuk valóságos harmóniát teremt. Sokkal sötétebb, mélyebb színeket használnak, és motívumaikban is jóval egyszerűbbek. Törekedtünk legalább egy pár óráig autentikus svéddé válni, hogy megmutassuk, egy kis odafigyeléssel és empátiával mi magunk is meg tudjuk csinálni.

Fesd le hobbifestékkel a karácsonyfadíszedet, és szórd bele a glitterport! Ha megszáradt tűzd rá a metál és organza szalagot a fotón látható módon. Ezután készíts neki akasztót!


Hozzávalók a karácsonyfadíszhez:

Hungarocell gömb

Barna ultrafinom glitterpor

Arany metálszalag

Barna organza szalag

Mogyoró és gesztenyebarna teklagyöngyök

Gombostű

Sötétbarna hobbifesték

Ecset

Olló

Forrás: [origo]

Vágd le a szalvéta szegélyét, majd decoupage-old fel a mécsestartóra, és köss rá egy szaténszalagot!

Hozzávalók a mécsestartóhoz:

Matt üvegű mécsestartó

Szalvéta

Olló

Ecset

Decoupage ragasztó

Decoupage ragasztólakk

Bordó szaténszalag

Hozzávalók a karácsonyfadíszhez:

Hungarocellgömb

Sötétbarna hobbifesték

Barna ultrafinom glitterpor

Arany kötözőzsinór

Bordó szaténszalag

Sötétbarna gyöngyök

Gombostű

Forrás: [origo]


Hasonlóképpen készítsd el, mint a fentebbit a fotón látható módon. Fesd le a hungarocell kúpot a barna és a fehér hobbifestékből kikevert megfelelő árnyalattal, majd ebbe szórd bele a barna glitterport. Így egy részről csillogni is fog a karácsonyfa, másrészről pedig távolról régies, kopottas hatású lesz. Ha megszáradt a festék, tűzögesd fel a szalagokat a fentiekben már vázolt módon a fotó alapján. Csúcsdísznek köss egy masnit és két nagyobb teklagyönggyel fogasd oda.


Hozzávalók a karácsonyfához:

Hungarocell kúp

Barna és fehér hobbifesték

Sötétbarna és barack színű teklagyöngyök

Gombostű

Bordó szaténszalag

Barna organzaszalag

Barna ultrafinom glitterpor

Arany kötözőzsinór

Forrás: [origo]

Design: Rónai Éva
Fotó: Szász Enikő
Írta: Pécsi Balázs Roland