Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Voltunk mi már jobboldaliak és kommunisták egyaránt"

Vágólapra másolva!
A Levegő Munkacsoport a rendszerváltás előtt alakult, mára a legismertebb magyar civil környezetvédő szervezetté nőtte ki magát. Hortváth Zsoltot, a szervezet igazgatóját többek közt a politikai elfogultságról is kérdezte az [origo] riportere.
Vágólapra másolva!

Mekkora az önkéntes és a fizetett munka aránya a szervezetüknél?
Tizenöt fizetett alkalmazottunk van, a szakértői testületünk tagjainak száma közel nyolcvan, mindnyájan ingyen vállalnak feladatokat. Van hat-nyolc önkéntesünk, akik mintha állandó munkatársaink lennének, csak nem kérnek érte fizetést. Külföldről is segítik munkánkat, többek dolgoznak például az Európai Parlamentben, akik nagyon fontos információkkal látnak el bennünket. És vannak önkénteseink, akik apróbb munkákban, például rendezvényeinken segítenek, így, összességében körülbelül százan vannak.

Hogy tudják a laikus önkénteseket bevonni akár szakmai kérdéseket is érintő munkába?
Mindenkinek lehetőséget biztosítunk arra, hogy ha eljön hozzánk, akkor kapjon valamilyen kis munkát, amiben kipróbálhatja magát. Vigyázunk arra, hogy ez ne legyen túl sok, mert az visszaüthet. Nem hagyjuk magukra őket, irányítottan elmondjuk, hogy mire van szükségünk, s hogy ők mire számíthatnak tőlünk. Elvisszükőket tárgyalásainkra, ott ülnek értekezleteinken és bekapcsolódhatnak egy-egy szakmai terület munkájába. Így betekintést kaphatnak az ország legnagyobb környezetvédelmi szervezetének a belügyeibe. Ez azért is fontos, mert mi kollegákat sosem újsághirdetés alapján veszünk fel, hanem, ha van álláslehetőség, azokat az önkénteseket alkalmazzuk, akiket már kipróbáltunk és látjuk, hogy mire képesek. Én magam is így kerültem ide, a Levegő Munkacsoporttal körülbelül tizenkét éve dolgozom együtt mint egy másik társszervezetnek az akkori igazgatója. Persze arra nem sok kapacitásunk van, hogy párhuzamosan két-három embernél többel foglalkozzunk, mert ez tulajdonképpen olyan, mintha egy új kollegát tanítanánk be, és ez nagyon-nagyon sok munka mindenkinek. Az önkénteseket meg kell becsülni, ezt a közeljövőben szeretnénk kimutatni speciálisan csak az ő számukra nyújtott apróbb elismerésekkel, folyamatos kapcsolattartással, az információk megosztásával, külön az ő számukra szervezett találkozókkal, valamit az összes önkénteseknek a nevét kiírjuk az éves beszámolónk végén, amit elküldünk partnereinknek.

Ezek mind pénzbe kerülnek, miből futja rá?
Nem költünk rá százezreket. A legtöbb ajándékra ráadásul nem is kell pénzt kiadnunk, hanem a kapcsolatrendszerünkön keresztül érkezik - például ajándékozhatunk majd önkénteseinknek energiatakarékos izzót, könyveket, láthatósági mellényt, kerékpáros felszereléseket, stb. melyek más szervezetekkel, cégekkel történő együttműködéseink kapcsán kerülnek hozzánk. Egyébként pályázati pénzekből élünk, de a többi civil szervezethez képest nekünk jelentős a szolgáltató tevékenységünk is - a költségvetés akár húsz százalékát a különböző esettanulmányok készítése, szakmai anyagok előállítása adja. Állami támogatást nem kapunk.

Ellenben sokszor kapnak hideget-meleget a sajtóból. A civil szervezetek többnyire pozitív megítélés alá esnek, a Levegő Munkacsoportot viszont nem ritkán politikai elfogultsággal is vádolják.

Ön mivel magyarázza ezt?
Két részre bontanám. Egyrészt a múltban a Levegő Munkacsoport nem figyelt erre eléggé és hagyta, hogy a sajtó azt írjon, amit akar, nem irányította ezt a tevékenységet. Például az M0-ás körgyűrű problémái kapcsán sokszor állítják, hogy mi vagyunk a fő bűnösök. Holott a Levegő Munkacsoport már 1988-ban, a megalakulása évében mondta, hogy a meg kell építeni, csak a legkisebb kárt okozva. Ennek ellenére valahogy ez átfordult...

Mitől?
Példa erre egy televízióműsor, ahol az elnökünk elmondta a témát érintő érveinket objektíven, majd a riporter, mintha meg sem hallotta volna, mondta a végszót: "Tehát akkor a Levegő Munkacsoport akadályozta az építkezést, mert...", és már nem lehetett reflektálni. A média szereti a szélsőségeket, szeret beskatulyázni mindent, és nehéz ebből kimozdítani. A másik része a dolognak, hogy mi nagyon sok érdeket sértünk, hiszen rengeteg ügyben hallatjuk hangunkat, s akár a bírósági eljárástól sem rettenünk vissza, ha az szerintünk sérti az egészséges környezethez és az egészséghez való alkotmányos jogot. Más szervezetek kétévente egyszer vállalnak fel hasonló ügyeket, mi havonta kétszer. Aki ezt velünk párhuzamosan támogatja, azt sokszor bevonjuk egy-egy akcióba. Ennek következtében együtt működtünk már minden jelenlegi parlamenti párttal, Kovács László EU biztosként például két rendezvényünkön is kiállt elképzeléseink mellet, de Olajos Pétert vagy Varga Mihály volt pénzügyminisztert is bátran kereshetjük elképzeléseinkkel. Így voltunk mi már jobboldaliak és kommunisták egyaránt. Az aktuális kormányzatok általában ellenzékinek titulálnak minket, - és ezt a sajtó is előszeretettel veszi át -, mert szerintük mindenki az, aki ellentmond.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről