Mackó, kisautó és dominó: régi idők játékai

Vágólapra másolva!
Régen vajon milyen játékokat kaptak karácsonyra a gyerekek? Mi volt a divat? Ha áthívták a szomszéd kisfiút, mivel dicsekedtek egymásnak? Kultúrtörténet és szórakozás - két játékkiállítást ajánlunk a fővárosiaknak, az egyiken még vásárolhatunk is. Igazi karácsony előtti program! 
Vágólapra másolva!

A Campona Bevásárlóközpontban december 11-én nyílt, és december 31-án záró Játékautó- és Macikiállítás két lelkes, elhivatott gyűjtő kollekciójának legszebb darabjaiból áll össze. Összesen 200 négyzetméteren több mint ezer darab játék sorakozik emeletes vitrinekben. A két gyűjtőt is említsük meg: Samu József több éve gyűjti a kisautókat, blogot is ír róluk, több ezres gyűjteményéből erre a kiállításra majdnem ezret válogatott össze. Simon Krisztina többeknek ismerős lehet - ha nem is ő személyesen, hát Maciművek nevű kis mackós boltja biztosan, amire a körúton sétálva lehet felfigyelni. Annak ő a tulajdonosa, ezen a kiállításon több száz darabos gyűjteményének nagy része látható, mesékkel kiegészítve. A kiállításon játszószőnyeg, arcfestés is várja a gyerekeket, szüleik pedig az óriási játékvásáron nézelődhetnek. Néhány praktikus információ: a kiállítás mindennap tíz ótáról nyolcig tart nyitva, a belépőjegyek a helyszínen válthatók, felnőtteknek 1000, gyerekeknek 800 forintért (családi jegy: 3000 forint).

És ezzel még nem ért véget a játékkiállítások sora! A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban is nyílt egy tárlat, amelyen még régebbi játékokkal is találkozatunk. A babatündérhez címzett kiállítás a budapesti játékkereskedelem történetét mutatja be a termekben felépített játékboltok és kirakatok segítségével a már legendává vált Liebner bácsi régi boltjától (a kiállítás címe is ezt idézi meg) kezdve a Centrum játékosztályán át a TRIÁL-ig. A kronologikusan felépített kiállításon szinte minden évtized képviselteti magát divatos játékaival. Az enteriőrökön és régi tárgyakon kívül filmhíradók, diafilmek is mesélnek a rég elfeledett játékokról, és itt nem érvényes az a szabály sem, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek: játszósarok és társasjátékok várják a látogatókat, legyenek akár kicsik vagy nagyok. Hétfő kivételével bármelyik nap elnézhetünk ide óvoda után, hiszen a múzeum hét óráig tart nyitva. A belépőjegy pedig 800 forint a felnőttnek, 400 a gyerekeknek.