Élelmiszerek, ételek a Biblia korából napjainkban

Vágólapra másolva!
A Bibliában olvasható mózesi törvényekben (Mózes ötödik könyve) kiemelkedő szerepe van az étkezési előírásoknak. Szigorú szabályokhoz kötötték a fogyasztható és nem fogyasztható élelmiszerek sorát és meghatározták azt is, mely élelmiszer nem ehető más élelmiszerrel együtt. Az előírásokat, mózesi törvényeket a vallásos zsidó családok napjainkban is betartják.
Vágólapra másolva!

Csak az úgynevezett tiszta állatok húsát lehetett fogyasztani. Ezek a csirke, szarvasmarha, kecske, juh, vadkecske, antilop és a halak közül azok, melyeknek pikkelye és uszonya van. A tiszta és a tisztátalan állatok csoportosítására nincs megfelelő magyarázat, illetve többféle elképzelés él ezzel kapcsolatban, pl. a csak növényi táplálékon élő állatokat tartották tisztának, a vegyes táplálkozásúakat és a ragadozókat pedig nem. A húsokat vértelenítették (maradék vér eltávolítására). Az állatvágás, vértelenítés folyamatának szigorú szabályai voltak és vannak napjainkban is. Tejes ételt nem lehetett együtt enni húsos étellel.

Bizonyos élelmiszereket, ételeket ("párve") nem illesztettek be sem a húsos, sem a tejes kategóriába, szabadon fogyasztották a húsos és a tejes ételek mellett is. Ezek a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, gabonák, tojás só és a húsok közül a hal.

A kereszténység megalapítása és terjesztése során a mózesi tilalmakat enyhítették, majd teljesen feloldották a tiszta és tisztátalan állatok fogyaszthatóságára vonatkozó törvényt Jézus követői számára.

A naponta elfogyasztott élelmiszerek, a megfőzött ételek és a megivott italok mindenképpen befolyásolják az emberek közérzetét, szerepet játszhatnak az egészség megtartásában, vagy különböző betegségek kialakulásában. Minden felnőtt maga dönti el, mi kerül az asztalára, mit és mennyit eszik és iszik, de ennek pozitív, vagy negatív következményei is lehetnek.

Bibliai élelmiszerek, ételek, receptekkel itt.