Maszkura a szegedi fűtött bálaszínházban

Vágólapra másolva!
A szegedi adventi vásár az egyik legnagyobb az országban: szalmabálákból épített 200 személyes fűtött "színház", labirintus a gyerekeknek, máglyák és egy tízméteres, egytonnás adventi koszorú áll a Dóm téren december 23-ig. Minden program ingyenes, december 4-én Maszkura ad koncertet.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A november 27-től december 23-ig nyitva tartó Dóm téri adventi vásáron egy csomó olyan látványosság van, amit sehol másutt nem látni az országban. A kézművesek sátrai mellett helyet kap egy 200 személyes fűtött bálaszínház, ahol minden nap fellép valaki: bábosok, mesemondók, színészek, néptánccsoportok, betlehemesek. Gyermekelőadások és koncertek váltják egymást, összesen száz ingyenes program.

Szalmából épült a gyerekek kedvence is, a labirintus, ahol futkározni lehet, és ami még szebb, ha belepi a hó. A folyamatosan égő máglyák és a hatalmas adventi koszorú fényei varázsolnak karácsonyi hangulatot a ködös decemberi napokba és sötét estékbe. A máglyákon egész a vásár ideje alatt várhatóan kétszáz mázsa Erdélyből érkező fát tüzelnek majd el. A gyertyákat vasárnaponként helyi közéleti személyiségek gyújtják meg.

A vásár a hagyományőrző Ördögszekér Egyesület szervezi, de ez nem azt jelenti, hogy "népies" hangulatra kell számítani. Inkább a természetes anyagokból készült portékák és építmények kapnak hangsúlyt.

A programok közül ajánlunk néhány érdekesebbet.

- December 4-én Maszkura és a Tücsökraj lép fel a bálaszínházban este hétkor. Ironikus, csúnyánbeszélős mulatós, sanzonos jazz/hiphop és lakodalmas szving, nagyon jó.

- December 5-én szombaton délelőtt érkezik a Mikulás, utána bábszínház, folkkoncert és rajzfilm-vetítés.

- December 11-én Nemzetközi Betlehemes Találkozó

- December 20-án, advent utolsó vasárnapján Cseh Tamás emlékestet rendeznek a téren fél hattól. A bálaszínházban fellép Takács Eszter, Róka Szabolcs és Kátai Zoltán, és bemutatják a közelmúltban elhunyt művész utolsó, 2006-os koncertjéről készült DVD-t. Ugyanezen a napon négy órakor Bognár Szilvia világzene koncertjét hallhatjuk.