John Lukács válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Tisztelt Professzor Úr! Gratulálok az előadáshoz, de ha jól tudom az "én katonát többet nem akarok látni" megjegyzés nem Károlyi Mihályhoz, hanem annak első hadügyminiszteréhez köthető, akit néhány nap múlva el is távolítottak a kormányból. A Károlyi-kérdés nagyon vitatott, ezért fontos ragaszkodnunk a tényekhez. Köszönettel az előadásért. (Gulyás Mihály Balázs)
Köszönöm a figyelmét; megjegyzése helyes.

Érintette-e volna a világtörténelmet, ha az USA- ban a német lett volna a hivatalos nyelv? (BG)
Természetesen, de erre semmi lehetőség nem volt. 1776-ban és 1789-ben a német ajkú lakosság aránya még 4 %-ot sem tett ki.

Miért pártolta Nyugat- Európa évszázadokon át Lengyelországot? Magyarországnak ki volt támogatója? Mit gondol a cigányság asszimilációja sikeres- e, lesz- e valaha? (Torma Judit)
A lengyelek tragédiája hosszú távlatban szomorúbb volt, mint a miénk: egy független lengyel államot háromszor is megsemmisítettek, feloszlattak (1773, 1795, 1939). Nagy-Magyarország "csupán" megcsonkíttatott.

"1918-20-ban nem volt helyes irányt mutató személyiség Magyarországon" - előadása szerint. 1. kérdés: Miért csak az arisztokrácia köréről beszélt? (hadsereg, költőpolitikus, stb.) 2. kérdés: Az alkalmas ember hiánya betudható-e a több évszázados (1526-tól kezdődő) vereségsorozatnak következményeként, kvázi a kontraszelekciónak? (Az önzetlen hazafiak családjainak üldözése, ellehetetlenítése, elüldözése stb.)
1. "Helyes irányt mutató" itt-ott előfordult; de azt végrehajtani, a néppel együtt szorgalmazni képes: nem.

2. A "kontraszelekció" nem helyes szó. A nagy akadályok eredői az akkori társadalmak hiányosságai, szétesésük.