Munkaadói kötelezettségek hőség, kánikula idején

Vágólapra másolva!
A munkavédelmi törvény és az azt kiegészítő más jogszabályok nem csupán azt mondják ki általánosságban, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet kell, hanem arról is rendelkeznek, hogy pontosan mikor, mit kell tenni a munkavállalók egészsége érdekében - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A munkavédelmi törvényünk és az azt kiegészítő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet szerint, minden munkavállaló részére biztosítani kell megfelelő mennyiségű, és az egészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet.

Tekintettel arra, hogy a melegben a folyadék utánpótlás nagyon fontos, a munkáltatókra nagyobb felelősség hárul ezen a téren - húzta alá dr. Nyilas Anita.

Ha a munkahelyi klíma zárttéri, avagy szabadtéri munkahelyen a törvényben meghatározott hőfokot meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani.

Idő és hőmérséklet

Melegben, a naponta elvárt folyadékmennyiséget a duplájára szükséges emelni. Ehhez elegendő ivóvizet kell biztosítania a munkáltatónak, valamint, a dolgozókat is ösztönözni kell a gyakori ivásra.

A jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően, a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkavállalót ne érje nagyfokú hősugárzás. A törvény pontosan meghatározza, hogy mikor minősül nagyfokúnak a hősugárzás. Ez 24 Celsius-fok feletti hőmérsékletet jelent. Ilyen esetekben, óránként legalább öt, de legfeljebb tízperces pihenőidőt kell közbeiktatni - emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A fokozott védelem elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében létfontosságú. Ilyenek például, az építés-kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, mezőgazdasági tevékenység. A védőital biztosításán túl, fontos a munkavállalók külön tájékoztatása, figyelmük felhívása a folyadékveszteség pótlásának szükségességére, a kiszáradás megelőzésére. A dolgozóknak egymásra is nagyobb figyelemmel kell lenniük.

Emellett, a szabadban dolgozóknak árnyékolt pihenő területet kell biztosítani, vagy legalább lehetővé tenni a ventillátorral történő szellőztetést. Ha lehetséges a munkát árnyékban kell végezni, amennyiben nem, úgy biztosítani kell megfelelő ruházatot, lehetőleg fejvédőt, laza, világos ruhát.

Zárt munkahelyen

Zárt munkahelyeken biztosítani kell az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt, figyelembe véve az alkalmazott munkamódszereket és a munkavállalók fizikai megterhelését.

A munkaterületek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. Az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések működését a megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizni, tisztítani - mutatott rá dr. Nyilas Anita.

Fokozott figyelemmel kell lenni

A nagy melegben különösen figyelemmel kell lenni a munka intenzitásának és időtartamának lehetőség szerinti csökkentésére. A munkát a nap hűvösebb időszakára kell időzíteni, gyakori pihenők és folyadékpótlás, nehezebb fizikai munkák esetén, gyakran rotációt kell biztosítani.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (például: fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén, a munkát azonnal abba kell hagyni és szükség esetén orvosi ellátást kérni.

A munkavédelmi felügyelőségek fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken - hangsúlyozta végül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

További előírások

A munkavédelmi hatóságok rendelete alapján a meleg miatti pihenőidőt tilos összevonni, azt minden órában külön-külön kell kiadni. Amennyiben még ennél is magasabbra emelkedik a hőmérséklet, akkor kizárólag hővédő (fényvisszaverő) öltözetben lehet dolgozni.

Kritikus hőmérsékleti határnak számít, ha a munkavállaló testhőmérséklete a 38 Celsius-fokot meghaladja. Ilyenkor a továbbiakban munkát már nem lehet végezni, illetőleg a hatóság köteles a munkavégzést megtiltani.