Magyar szabadalom oltalmi köre tágabb lehet a külföldinél

Vágólapra másolva!
A párhuzamos külföldi szabadalom puszta léte nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a magyar szabadalom adta jogosítványokra alapított ideiglenes intézkedés elrendelését - döntött a Fővárosi Bíróság egy gyógyszertermék forgalmazásával összefüggő eljárásban.
Vágólapra másolva!

A pert egy külföldi gyógyszergyártó cég indította magyar gyógyszeripari vállalat ellen, a helyzet egyik érdekessége, hogy a külföldi cég rendelkezett magyar, nemzeti szabadalommal. A felperes szerint a magyar szabadalom alapján kizárólagos jogok illetik meg, ezt pedig megsértette az alperes, mert gyártja, és értékesíti azt a gyógyszert, amellyel összefüggésben az egész eljárás indult.

Változó gyakorlat

Az alperes arra hivatkozott, párhuzamos európai szabadalommal rendelkezik a gyógyszer vonatkozásában, sőt, a nemzeti szabadalom megsemmisítését is kérte beadványában az illetékes magyar hatóságnál, a Magyar Szabadalmi Hivatalnál. Az alperes bemutatta a megsemmisítési kérelem másolatát is, és azzal érvelt, az érintett magyar szabadalom oltalmi körét minden bizonnyal korlátozni fogják a párhuzamos európai szabadalom oltalmi körének megfelelően.

A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértője rámutatott, hogy a korábbi bírói gyakorlat ilyen ügyekben automatikusan elutasította az ideiglenes intézkedési kérelmet. Ám most nem ez történt, a Fővárosi Bíróság elrendelte az ideiglenes intézkedést.

Ennek alapján az alperesnek azonnal fel kell hagynia a kérdéses termék használatával, gyártásával és értékesítésével. A bíróság szerint az ideiglenes intézkedés elrendelése iránti eljárásban nincs helye a megsemmisítési eljárás valószínű kimenetelére vonatkozó feltevésnek - ellentétben az alperes álláspontjával -, amennyiben az ideiglenes intézkedés elrendelésének egyéb feltételei teljesülnek - húzta alá Molnár Imre szabadalmi ügyvivő.

Nem elegendő a külföldi puszta léte

A végzés életbe lépett, mert a felperes a döntést követően nyolc napon belül 150 milliós biztosítékot tett le, amely az alperes veszteségének fedezésére szolgál arra az esetre, ha végül a felperes kérelme megalapozatlannak bizonyulna. Az ítélet nem végleges, az alperes 15 napon belül fellebbezéssel élhet, a fellebbezés benyújtása azonban nem késlelteti az ideiglenes intézkedés életbe lépését és azonnali végrehajthatóságát.

Az ügy tapasztalatai azt mutatják - összegezte a szakember -, hogy egy párhuzamos, korlátozott oltalmi körű külföldi szabadalom puszta léte nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza az ideiglenes intézkedés elrendelését, amely egy tágabb oltalmi körű, magyar szabadalom alapján történik. Bebizonyosodott, az eltiltott termék a magyar szabadalom oltalmi körébe esik, és az ideiglenes intézkedés elrendeléséhez megkívánt összes egyéb feltétel is teljesült.