Változó szabályok az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. összefoglalója az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos változásokról.
Vágólapra másolva!

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely információkat tartalmaz egy épület energiahatékonyságáról és energiafogyasztásáról. Az ilyen tanúsítványok részletesen mutatják be az épület energiahatékonyságát, és ezáltal segítenek az embereknek és intézményeknek jobban felmérni, hogy az adott épület mennyire hatékony energiafelhasználást tesz lehetővé.

Az energetikai tanúsítványok tartalmát jogszabály határozza meg részletesen, de általában az alábbi információkat tartalmazzák:

  • Energiahatékonysági osztály: Az épület hatékonyságát egy osztályozási skálán jelenítik meg, például A-tól J-ig, ahol az A osztály a legjobb, míg a J osztály a legrosszabb.
  • Energiafogyasztás: Az épület által éves szinten felhasznált energia mennyiségét mérő egységekben ismertetik.
  • Ajánlások és javaslatok: Az energetikai tanúsítvány tartalmazhat ajánlásokat az épület energiahatékonyságának javítására. Ezek olyan intézkedéseket és fejlesztéseket foglalhatnak magukban, amelyek segíthetnek csökkenteni az energiafogyasztást és a fenntartási költségeket.

Az energetikai tanúsítványokat jellemzően ingatlanok eladása vagy bérbeadása miatt készítik el, hiszen az előírás. Ugyanakkor az ilyen tanúsítványok támpontot nyújtanak ahhoz, hogy az energiahatékonyabb épületeket lehessen kiválasztani, ami a vételár és bérleti díj meghatározásánál is fontos szempont, illetve elősegíti a fenntarthatóbb építkezési- és ingatlanügyleteket.

Az épület energetikai jellemzőit - amennyiben nem rendelkezik hatályos energetikai tanúsítvánnyal - tanúsítani kell új épület építése vagy meglévő épület adásvétele és bérbeadása esetén. A tanúsítvány jelenleg tíz évig hatályos, tehát a korábban készített tanúsítvány ezen időtartam alatt használható fel. Jelenleg abban az esetben, ha a tanúsítvány hatálya alatt az épületre irányadó jogszabályban meghatározott követelményérték megváltozik, az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, ha a tanúsítvány hatálya alatt eladás, vagy bérbeadás történik. Ezen felül új tanúsítvány készítésével is hatályát veszíti az előző.

Mi változik?

2023. november 1. napjától az adásvételi és bérleti szerződésben nem kell feltüntetni az energetikai tanúsítvány számát kötelező jelleggel, de továbbra is be kell mutatni. Fontos változás, hogy a tanúsítványok öt évig lesznek csak hatályosak. Ha az 5 év alatt a jogszabályban meghatározott követelményérték vagy a kategóriába sorolási módszertan megváltozik, a változás előtt kiállított tanúsítvány még a változást követő 60. napig használható fel.

A tanúsítvány tartamával kapcsolatban ki kell emelni a változások közül, hogy a tanúsítvány korszerűsítési javaslatot tartalmaz az épület vagy önálló rendeltetési egység energiahatékonyságának jelentős felújítási követelményszintjére, továbbá a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményszint teljesítésére. Ha az épület vagy önálló rendeltetési egység a jelentős felújítás követelményszintet már teljesíti, akkor csak a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményszint teljesítésére kell majd javaslatot tenni. Ha ez utóbbi is teljesül, akkor a korszerűsítési javaslat el is hagyható.

Fontos tehát, hogy az energetikai tanúsítványra továbbra is szükség lesz, annak tartalmát alaposan tekintsük át vevőként, bérlőként. Eladóként, bérbeadóként gondoljunk arra, hogy igazolható legyen az, hogy a tanúsítvány az előírásoknak megfelelően be lett mutatva.