Munkajog – egy apró hiba is sokba kerülhet

justitia jusztícia bíróság jog
Budapest, 2011. december 14. Justitia szobra az aulában, a Legfelsőbb Bíróság épületében, Budapesten. A kormány által átalakított bírósági rendszerben a Legfelsőbb Bíróság megváltozott jogkörökkel, Kúria néven folytatja tevékenységét 2012. január 1-jétől. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy igen érdekes munkaügyi per végére tett pontot a Kúria az elmúlt időszakban. Az üggyel összefüggésben a Kúriának abban kellett állást foglalnia, hogy milyen következménye lehet egy apró „adminisztrációs hibának" egy munkaviszony megszüntetése során. Az ügy igen tanulságos lehet mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók számára. A D.A.S. JogSzerviz szakértője ismerteti az ügy részleteit.
Vágólapra másolva!

A tényállás szerint a munkavállaló 2019. április 4-én írásban kérelmet terjesztett elő, amelyben munkaviszonya 2019. április 30-ával történő megszüntetését kérte – mondta el dr. Bálint Boglárka.

A munkáltató illetékes HR-vezetője a kérelemre aznap rájegyezte, hogy „Átvettem. Utolsó munkaviszonyban töltött nap 2019. április 30.", és a papírt aláírásával látta el.

Április 30-án a munkavállalót munkavégzését követően utasították arra, hogy jelenjen meg a HR-irodában. A személyzeti vezető a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésről megállapodás-tervezetet készített elő.

Ehhez állítása szerint egy másik munkavállaló munkaviszonyát megszüntető megállapodást használt mintaként.

A munkavállaló és a munkáltató által aláírt megállapodás 2. pontja szerint a felek megállapodtak abban, hogy a munkáltató a munkavállalónak a munkavállaló munkaviszonya megszűnése napjáig járó munkabérét, a munkavállaló 2019. évi arányos szabadsága igénybe nem vett részének pénzbeli megváltását és 1 292 238 forint megállapodási díjat legkésőbb az utolsó munkában töltött napjától számított 5 napon belül átutalással megfizet.

A munkavállaló a megállapodás tervezetét elolvasta, majd aláírta. Ezt követően a személyzeti vezető a megállapodást átvitte a HR vezető részére, aki azt ugyancsak aláírta, majd a megállapodás egy példányát átadta a munkavállaló részére.

A személyzeti vezető ezt követően elkészített egy úgynevezett leszerelési lapot, melyben a megállapodási díj rovatot üresen hagyta. A munkavállaló a leszerelési lapot átolvasta, majd aláírta.

A munkavállaló számára a megállapodásban szereplő 1 292 238 forint összegű megállapodási díj nem került megfizetésre, a (volt) munkáltató pedig ezt azzal indokolta, hogy a megállapodási díj feltüntetésére adminisztrációs hibából került sor, arról megegyezés nem született és a feltüntetett összeg téves.

Az első- és a másodfokú bíróság határozata

Az elsőfokú ítélet a volt munkavállaló (felperes) keresetét elutasította és gyakorlatilag egyetértett a volt munkáltatóval (alperessel) abban, hogy a felek közötti munkaviszonyt megszüntető megállapodásba adminisztrációs hiba folytán került megállapodási díj, amely ekként fizetési kötelezettséget nem keletkeztet.

Sőt, az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a felperesnek kellett volna észlelnie a megállapodás tervezete és a leszerelési lap közötti ellentmondást és ezen körülményre fel kellett volna hívnia az alperes figyelmét, vagy legalábbis rákérdeznie az ellentmondás okára. Az ítélet ellen a felperes fellebbezést nyújtott be.

A fentiekkel ellentétes döntést hozott a másodfokú bíróság, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és kötelezte az alperest 1 292 238 forint elmaradt munkabér és ezen összeg után 2019. május 6-tól a kifizetésig számított késedelmi kamatának megfizetésére.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az nem vitatható, hogy a felek 2019. április 30-án érvényes megállapodást kötöttek egymással, amely – az alperes hivatkozásával szemben – a megállapodási díj megfizetését is magába foglalta.

A bíróság álláspontja szerint 2019. április 30-án pedig a közös megegyezéses munkaviszonyt megszüntető megállapodás megkötésére az alperes tett ajánlatot a felperesnek, amelyet a felperes elfogadott.

Ennek folytán a szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozatával létrejött, az joghatás kiváltására irányuló akarat nyilatkozatként teljesedésbe ment, abból jogok és kötelezettségek származtak.

A Kúria döntése

A másodfokú ítélettel szemben az alperes felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, így az ügyben a végső szót a Kúria mondta ki azzal, hogy a másodfokú bíróság döntését helybenhagyta.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kúria azonban indoklásában kiemelte, hogy a felperesnek nem volt indoka arra, hogy az írásba foglalt, a munkáltató részéről két személy kontrollját élvező megállapodás tartalmát kétségbe vonja, a juttatás szándékát megkérdőjelezze.

Nem volt jelentősége annak sem, hogy a megállapodás milyen összegű megállapodási díjat tartalmazott és, hogy az mennyiben volt összefüggésben a felperes munkabérének összegével.

A felperestől az adott esetben nem volt elvárható, hogy az ajánlat – szóbeli tájékoztatás nélküli – átadásakor helyben kiszámolja a munkaviszonya időtartama alapján a munkáltatói felmondás alapján számára járó összeget a felmondási idő és végkielégítés mértékét és mindezt az alapbérével beszorozva ellenőrizze a megállapodási díjjal történő egyezőségét.

Nem volt ismerete arról, hogy az alperes a megállapodás-tervezet elkészítéséhez mintát használt, és az általa mintaként használt megállapodás mely munkavállaló munkaviszonyának, milyen okból történő megszüntetése keretében készült, nem lehetett tudomása e személy alapbéréről sem, így nem róható a terhére, hogy az átadott ajánlat valóságát nem kérdőjelezte meg.

Az ügy tanulsága

És hogy mi az ügynek a tanulsága? Nos, az a jogászok által sokat hangoztatott mondat, miszerint semmit ne írjunk alá anélkül, hogy azt alaposan át ne olvasnánk.

Ha munkavállalói oldalról nézzük a kérdést, ha a munkavállaló nem olvassa át a megállapodást, úgy valószínűleg soha nem indított volna pert volt munkáltatójával szemben, így soha nem fizették volna ki számára a körülbelül 1,3 millió forint összegű megállapodási díjat.

Ha pedig a munkáltató oldaláról nézzük az ügyet, úgy ha a megállapodás tervezetet még az előtt elolvassák, mielőtt aláírják, bizonyosan feltűnt volna ez az „apró" adminisztrációs hiba.

https://das.hu/