Új kormányrendelet a pénzügyi intézmények végelszámolására és felszámolására

Raiffeisen Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.bank, pénz, pénzintézet
Raiffeisen Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
2022. április 30-án módosulnak a pénzügyi intézmények (hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások) végelszámolására és felszámolására vonatkozó rendelkezések – hívták fel az Origó figyelmét a KRS Ügyvédi Iroda szakértői.
Vágólapra másolva!

1. Általános rendelkezések

Ez azt jelenti, hogy a vonatkozó szabályozás (a hitelintézeti törvény, a befektetési vállalkozásokról szóló törvény, a cégtörvény és a csődtörvény) rendelkezéseit kell az új kormányrendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel alkalmazni.

Fontos kiemelni, hogy a már folyamatban lévő végelszámolásokra is alkalmazni kell az új kormányrendeletet, amelynek célja az átláthatóság és kiszámítathatóság növelése az ügyfelek számára.

2. A pénzügyi intézmények végelszámolásának sajátos szabályai

A végelszámoló köteles a végelszámolási vagyon részét nem képező vagyont – közjegyzői, végrehajtói, ügyvédi letéti, őrzési tevékenységhez kapcsolódó számlákon elhelyezett pénzösszeget, valamint harmadik személyt megillető fizetési kötelezettségek biztosítékául szolgáló óvadékot – a végelszámolás elrendelését követő 30 napon belül kifizetni, feltéve, hogy

i) ha az általa vezetett nyilvántartás és a követelések egyezősége alapján az ügyfelekkel történő elszámolást akadályozó körülmény nem merült fel és

ii) ha a pénzösszeg ezen rendeltetése a pénzügyi intézmény és az ügyfél között kötött szerződésből egyértelműen megállapítható.

Az új rendelet továbbá egy időbeli sorrendelt állít fel a kifizetések vonatkozásában:

Először tehát a végelszámolónak a végelszámolási vagyon részét nem képező vagyont (lásd fent) kell kifizetni, majd a betételhelyezésből eredő követeléseket és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) felé az általa kifizetett kártalanítási összegek megtérítésére irányuló követeléseket kell kifizetni. Ez utóbbira szintén egy időbeli sorrendet állít fel:

a) az OBA által biztosított betétek a kártalanítási kötelezettség mértékéig, amennyiben a betétes nem kapott az OBA-tól ezen a jogcímen kártalanítást, valamint azok a betétesek, amelyekre jogszabályi állami garancia (helytállás) vonatkozik, mert a betét 1993. június 30-át megelőzően került elhelyezésre a banknál vagy jogelődjénél,

b) a természetes személy, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozás OBA által biztosított, az OBA kártalanítási kötelezettséget meghaladó betételhelyezésből eredő követelése,

c) egyéb betételhelyezésből eredő követelések,

d) az OBA-ra a betéteseknek kifizetett kártalanítás folytán átszállt követelések.

A többi hitelezői követelést a végelszámoló a fenti kifizetések teljesítését követően elégítheti ki oly módon, hogy a kifizetési sorrendnél a hitelintézeti törvény és a csődtörvény meghatározott időbeli sorrendjét alkalmazza.

A végelszámolás elrendelésétől számított 120 napon belül pedig a végelszámoló köteles kezdeményezni a Magyar Nemzeti Banknál a betétállomány átruházás engedélyezését.

3. A pénzügyi intézmények felszámolási eljárásának sajátos szabályai

Úgy, mint a végelszámolásnál, a felszámoló a felszámolási vagyon részét nem képező vagyont – közjegyzői, végrehajtói, ügyvédi letéti, őrzési tevékenységhez kapcsolódó számlákon elhelyezett pénzösszeget, valamint harmadik személyt megillető fizetési kötelezettségek biztosítékául szolgáló óvadékot – a felszámolás elrendelését követő 30 napon belül köteles kifizetni, amennyiben a pénzösszeg ezen rendeltetése a pénzügyi intézmény és az ügyfél között kötött szerződésből egyértelműen megállapítható.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az új rendelet szerint határidők is módosulnak. Ha a végelszámolás felszámolásba fordul, akkor a hitelezőknek a korábbi 60 nap helyett a felszámolást elrendelő végzés közzétételétől számított 30 napon belül kötelesek a követeléseiket a felszámolónak bejelenteni.

A felszámolás alatt álló pénzügyi intézménnyel, mint kötelezettel szemben alapított óvadék jogosultjának pedig a felszámolást elrendelő végzés közzétételétől számított 60 napon belül kell a közvetlen kielégítési jogát gyakorolnia.

Újdonság, hogy a felszámolónak közbenső mérleget nemcsak a csődtörvényben leírt esetekben kell készíteni, hanem akkor is, ha a betételhelyezésből eredő követelések megtérítésére irányuló követelések kifizetéséhez elegendő pénzeszköz folyt be, és a hitelezők követeléseinek bejelentésére meghatározott határidő már eltelt.

A felszámoló a felszámolás elrendelésétől számított 120 napon belül köteles kezdeményezni a Magyar Nemzeti Banknál a betétállomány átruházás engedélyezését.