Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mi történik a bérleti szerződéssel, ha a bérlő meghal?

ingatlan lakás ház kulcs albérlet
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
A bérleti jogviszony sem bérbeadói, sem bérlői oldalon nem minősül személyhez kötött jogviszonynak. Megszűnhet-e a bérleti szerződés a bérlő halála esetében? A gyakorlati lehetőségeket a KRS Ügyvédi Iroda szakértői vázolják fel.
Vágólapra másolva!

Személyhez kötött jogviszonynak számít például a tartási szerződés a jogosult oldalán, ami azt jelenti, hogy e szerződés alapján nyújtott szolgáltatást egy meghatározott jogosult felé lehet csak teljesíteni.

Mivel a bérleti szerződés nem személyhez kötött jogviszony, ezért azt nem szünteti meg a bérlő vagy a bérbeadó halála. Mégis méltánytalan lenne a bérlő örökösei számára, ha egy olyan jogviszonyba lépnének be, amit nem kívánnak.

Milyen lehetőségei vannak a bérlő örököseinek?

Különösen fontos ez a kérdés, ha a bérlő határozott időtartamra szóló szerződést kötött a bérbeadóval.
A határozott időtartamra kötött bérleti jogviszonyt ugyanis a törvény vagy a felek által megkötött szerződés eltérő rendelkezése hiányában rendes felmondással nem lehet megszüntetni.

Ez a szabály viszont azt eredményezné, hogy az elhunyt bérlő örökösei „beleragadnak" egy olyan jogviszonyba, amit nem kívánnak, amibe önhibájukon kívül kerültek.

A bérlő örökösei számára a Polgári törvénykönyv („Ptk.") ezért határozott idejű jogviszony esetén is biztosítja a felmondási jogot.

A bérbeadó oldalán ez azt jelenti, hogy a bérlő halála miatt bekövetkező, határozott időtartamra szóló bérleti jogviszony megszűnésének kockázatát a bérbeadó viseli.

Az örökösök e jogukat azonban csak szigorú, 30 napos határidőn belül, rendes felmondással gyakorolhatják. Mikortól kezdődik ez a felmondási idő?

Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Ha hagyatéki eljárásra nem került sor, az örökhagyó halálától, hagyatéki eljárás esetén a teljes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésének napjától, öröklési per esetén a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napjától kell számítani e határidőt.

A hagyatékátadó végzés azon a napon emelkedik jogerőre, amikor a fellebbezési határidő az eljárásban részt vett valamennyi érdekelt vonatkozásában lejárt, vagy per esetén, ha a másodfokú bíróság a hagyaték átadása kapcsán döntött.

Jelentősége van annak is, hogy az örökösök a felmondást az adott hónap 15. napját megelőzően vagy azt követően közlik írásban a bérbeadóval. Ez a szabály határozza meg ugyanis, hogy a bérbeadóval létrejött szerződés melyik napon szűnik meg.

Ha a felmondás az adott hónap 15. napját megelőzően kerül közlésre, akkor a szerződés a hónap végével szűnik meg. Az azon túl közölt felmondás azonban a következő hónap végével szünteti csak meg a bérleti szerződést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről