Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szerencsejátékok szabályozása

lottó
szerencsejáték 
szerencsejáték  zrt.
hatoslottó
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A törvény szerint szerencsejátéknak számít minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomó részt a véletlentől függ. A D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körül a jogi környezetet.
Vágólapra másolva!

Aki vásárol egy lottószelvényt, kitölt egy tippmixet, nem is gondolja, milyen szabályozás-rengeteg és számos tudományág áll a szerencsejáték mögött. Biológiailag úgy vagyunk kialakítva, hogy az izgalomtól, örömtől, várakozástól hormonok szabadulnak fel az emberben. Ezen vegyületek önmagukban nem károsak, sőt – fejtette ki dr. Gombolai Éva.

De a szerencsejátékok során pénzt költünk, illetve játékszenvedély, azaz függőség alakulhat ki, ezek pedig önmagukban is, illetve egymással kombinálódva már veszélyesek lehetnek az egyénre, illetve környezetükre is.

A törvény szerint szerencsejátéknak számít minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomó részt a véletlentől függ.

Szerencsejátéknak minősül így a fogadás, a játék automaták, az ajándéksorsolás, sorsolásos játékok szervezése, a játékkaszinók és online kaszinók, a kártyaterem, a távszerencsejáték és a lóversenyfogadás is.

A szerencsejátékok-szervezőjének a tevékenysége során a felelős játékszervezés elvének megfelelően köteles eljárni.

Ez azt jelenti, hogy feladatai közé tartozik
a) a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmairól és a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeiről szóló tájékoztatás,
b) a sérülékeny személyek szerencsejátékhoz való hozzáférésének korlátozása,
c) kitiltás esetén megfelelő panaszkezelési eljárás alkalmazása,
d) a figyelmeztető és önkorlátozó játékfunkciók széles körű biztosítása, illetve
e) a szerencsejáték káros mentális, pszichikai és szociális hatásainak megelőzésére és csökkentésére szolgáló intézkedések alkalmazása.

Minderre azért van szükség, mert akár a nyerés öröme, akár a pénzszerzés vágya hajtja a játékost, könnyen kényszerré válhat a kezdetben csak örömet és kikapcsolódást nyújtó játék. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy az illető elveszíti a reális mérlegelésre való képességét.

Az elveszített pénz pótlása vagy a játékvágy könnyen bűncselekmények elkövetésére sarkallhatják a csapdahelyzetbe került játékost.

A szerencsejátékok szervezőinek felelős magatartását a jogszabályi előírások különböző eszközökkel igyekeznek elérni. Létezik például az ún. játékosvédelmi nyilvántartás, az ebben nyilvántartott személyek részvétele korlátozható a szerencsejátékokban.

A nyilvántartásba kizárólag a szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélyével rendelkező szerencsejáték-szervezők tekinthetnek be. Ez a játékosvédelmi nyilvántartás tartalmazza azokat a személyeket, akik vagy maguk jelentős önkorlátozó nyilatkozatot adtak önkéntes elhatározásból, vagy ilyen alapulhat bírósági határozaton is.

Forrás: Szerencsejáték Zrt. Kommunikáció

A szerencsejátékok felügyeletére a függőség elkerülése mellett azért is szükség van, hogy a játék tisztasága és befolyástól való mentessége garantált legyen. Ezért a szerencsejáték-felügyeleti hatóság ellátja az ilyen tevékenységek hatósági felügyeletét is.

Tevékenységének célja a szerencsejáték-piac zavartalan és eredményes működésének, a játékosok érdekei védelmének, továbbá a szerencsejáték-piaccal szembeni bizalom erősítése. A jogszabályok, illetve a felügyelet kötelező előírásokat határozhatnak meg, ezért látható pl. közjegyző a lottó-sorsolásokon.

Másfelől a szerencsejáték-felügyelők széles hatósági jogkörrel rendelkeznek, az ellenőrzésekhez pedig mind a rendőrség, mind az adóhatóság bevonható.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről