Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A járvány miatt különösen fontossá vált a távmunka és szabályozása

távmunka
Man sitting on sofa working on laptop, boy sitting next to him pointing remote control
Vágólapra másolva!
Távmunka-végzés esetén munkahely az a munkaszerződésben a felek által meghatározott helyiség, ahol a munkavállaló az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel rendszeresen a munkáját végzi. Amennyiben egy munkavállaló számára biztosított a távmunka-végzés, a munkaszerződésben a feleknek célszerű megállapodni a kapcsolattartás módjában is, bár ezt a munkáltató egyoldalú döntésével is meghatározhatja.
Vágólapra másolva!

Általános esetben a munkáltató telephelyén a munkavállalók a munkáltató által biztosított, saját tulajdonú, vagy bérelt munkaeszközökkel végzik munkafeladataikat, azonban távmunka esetén lehetőség van arra, hogy a felek úgy állapodjanak meg, hogy a munkafeladat ellátásához szükséges munkaeszközöket a munkavállaló maga biztosítja és ebben az esetben a munkaeszköz biztonságos állapotának fenntartásáról ebben az esetben a munkavállaló gondoskodik.

A munkavállaló a munkáltató hozzájárulása nélkül nem változtathatja meg az előzetesen meghatározott munkakörülményeket. Távmunka-végzés nem csupán a munkavállaló otthonában történhet, viszont mindenképpen a szokásostól eltérő helyszínen.

Továbbra is létezik az objektív felelősség

A munkavállaló fent említett kötelezettsége a munkáltatót nem mentesíti az objektív felelőssége alól, azaz meg kell győződnie arról, hogy a munkavállaló által beszerzett, illetve igénybe vett munkaeszközök megfelelnek az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményének.

A követelmények teljesülésének érdekében a munkáltatónak vagy megbízottjának távmunka-végzés esetén rendszeresen meg kell győződnie arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállaló ismeri, illetve megtartja-e a rá vonatkozó rendelkezéseket.

Az ellenőrzés és a munkavédelmi hatóság kérdései

Távmunka-végzés esetén a munkáltató az általános tájékoztatási kötelezettségén túl értesítenie kell a munkavállalót a munkáltató általi ellenőrzés módjáról és szabályairól, a számítástechnikai vagy elektronikus eszköz használata korlátozásának szabályairól, valamint arról a szervezeti egységről, amelyhez a munkavállaló munkája kapcsolódik.

A törvény alapján a munkáltató a távmunkát végző munkavállalónak minden olyan tájékoztatást köteles megadni, amelyet más a székhelyén vagy telephelyén dolgozó munkavállalónak garantál. Emellett a munkáltatónak biztosítania kell azt is, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.

Eltérő megállapodás hiányában ugyanakkor a munkáltató állapítja meg az ellenőrzés módját és a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlan területén történő ellenőrzés esetén annak bejelentése és megkezdése közötti legrövidebb tartamot.

Az ellenőrzés nem jelenthet a munkavállaló, valamint a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet.

A munkavállaló személyhez fűződő jogának tiszteletben tartását szolgálja az a szabály, hogy a munkavégzés ellenőrzése során a munkáltató nem tekinthet be a munkavállalónak a munkavégzéshez használt számítástechnikai eszközön tárolt, nem a munkajogviszonnyal összefüggő adataiba.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Távmunkahelyen a baleset akkor tekinthető munkabalesetnek, ha a baleset a munkáltató és a munkavállaló előzetesen meghatározott munkatevékenységre és munkahelyre terjed ki.

A munkavédelmi hatóság hatósági ellenőrzést a felügyelet kizárólag munkanapon, 8 és 20 óra között végezheti. A munkavédelmi hatóság a munkáltatót és a munkavállalót az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 3 munkanappal erről tájékoztatja.

A munkáltató az ilyen céllal a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területére történő belépéshez szükséges hozzájárulást a munkavállalótól legkésőbb az ellenőrzés megkezdéséig beszerzi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről