Az adós fizetési egyezséget kezdeményezhet a hitelezőnél

WORKING INDOORS plain background CLOSE-UP interior HANDSHAKE AGREEMENT human person ADULT senior citizen EUROPEAN female WOMAN male MAN work office worker executive executive manager client BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN OFFICE Detachable Detached Plain backgr
vállalati felvásárlás kézfogás kézrázás Two people shaking hands. CHASSENET / BSIP
Vágólapra másolva!
Az adósnak a peres eljárás során és azt követően is lehetősége van a fizetési egyezség kezdeményezésére a hitelezőnél, mely egyezség létrejöttével és annak maradéktalan betartásával elkerülhető egy negatív következményekkel járó végrehajtási eljárás – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Jogerős bírósági ítélet alapján megállapított fizetési kötelezettség esetén az alperes/adós az ítéletben megjelölt határidőn belül köteles teljesíteni – fejtette ki dr. Czinege Kinga.

A szűknek tűnő határidő okán részletfizetési kedvezmény kérhető a bíróságtól, valamint egyezséget lehet kötni a felperessel/hitelezővel a teljesítés részleteivel kapcsolatban.

Ezek hiányában azonban a kötelezett nem jogosult egyoldalúan részletfizetési kedvezményt biztosítani magának. Ilyen esetben jogszerű a vele szemben indított végrehajtási eljárás.

Részletfizetési kedvezmény biztosítása vagy egyezség megkötése hiányában a felperes/hitelező jogosult követelni a részére megítélt összeget a határidő leteltét követően.

Ilyen esetben az alperes/adós nem dönthet egyoldalúan egy számára kedvező részletfizetési ütemezésről és általa megállapított összeg havi szintű fizetéséről, még ha ezzel a fizetési hajlandóságát is kívánja alátámasztani a másik fél részére.

Jogerős bírósági ítélet alapján megállapított összeg meg nem fizetése esetén a felperes végrehajtási eljárást kezdeményezhet a bíróság előtt, mely kérelem alapján a bíróság végrehajtható okirattal elrendeli a végrehajtást és átadja az ügyet egy végrehajtó részére.

A végrehajtási eljárás megindulásával kezdődően valamennyi eljárási cselekmény foganatosításával folyamatosan generálódnak a végrehajtási költségek, melyek nagymértékben megemelik a tartozás végösszegét, melyet maradéktalanul az adósnak kell megfizetnie.

Forrás: BSIP/Chassenet

E körben szükséges kitérni a megemelkedett végösszeg mellett a végrehajtási eljárás során alkalmazható munkabérből történő letiltásra, valamint ingó és ingatlan végrehajtásra, melyek okán is megfontolandó a végrehajtási eljárás elkerülése.

Az adósnak a peres eljárás során és azt követően is lehetősége van a fizetési egyezség kezdeményezésére a hitelezőnél, mely egyezség létrejöttével és annak maradéktalan betartásával elkerülhető egy negatív következményekkel járó végrehajtási eljárás – mutatott rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.