Fürdőzés természetes vizekben és szabálysértési kérdések

bányató  kánikula kislány SZEMÉLY TÁJ tó vízalatti felvétel bányató  Gyékényes,
Kislány fürdik a gyékényesi bányatóban
Vágólapra másolva!
A vonatkozó rendelet szerint strandolni a folyókban és tavakban csak olyan helyen lehetséges, melyet erre kijelöltek, vagy ahol ezt egyébként a jogszabály nem tiltja – mondták el a D.A.S. JogSzerviz szakértői. Fontos, hogy amennyiben a szabályok megsértésre kerülnek, úgy a hatóság figyelmeztetésben is részesítheti az illetőt, sőt, ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal is számíthat.
Vágólapra másolva!

A rendelet szerint tilos olyan helyen fürdeni, mely hajóút, vagy ezt jelző bóják, hidak, vízlépcsők, kikötők 100 méteres körzetében, egészségre ártalmas vizekben, vagy éjszaka, ha a látási viszonyok korlátozottak (kivéve, ha kivilágított a vízfelület és nem mélyvízről van szó) és ahol ezt tábla kifejezetten tiltja.

A Balaton esetében a déli parton tilos fürdőzni a parttól ezer méternél távolabb, míg az északi part esetében a parttól számított 500 méternél nagyobb távolságra. Persze ez utóbbi szabályok alól a sportesemények kivételt képeznek.

A rendelet a gyermekekre is kitér. Eszerint a 6 éven aluli gyermekek csak közvetlen felügyelet mellett mehetnek be még a sekély vízbe is. Hasonló a helyzet a 12 éven aluli, de úszni nem tudom gyermekek esetében is.

Fontos, hogy amennyiben a fenti szabályok megsértésre kerülnek, úgy a hatóság figyelmeztetésben is részesítheti az illetőt, de akár ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal is számíthatunk – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

További szabályok

Fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök, stb.) vízen történő használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek, továbbá amelynek nem kell rendelkeznie a hajózási hatóság által kiadott hajóokmánnyal, vagy a vízi sporteszközökre előírt típusjóváhagyással.

Nem minősül fürdésnek a gépi berendezéssel, vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

Forrás: MTI/Varga György

Gyermek- és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

Állatot a fürdőhely területére bevinni – őrkutyás biztonsági szolgálat és vakvezető kutya kivételével - tilos. A fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad.

A fürdési tilalmat 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan három cm széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni. A táblán kék mezőben fehér színű nyíllal és a távolság (méter, kilométer) feltüntetésével kell jelölni a tiltott terület hosszát és irányát. A tiltó táblákat a tiltási határon is el kell helyezni.

https://das.hu/