A csődeljárás fizetési moratóriumot jelent átmeneti időszakra

csődeljárás, felszámolás, lelekatolt kapu, zárt kapu
Vágólapra másolva!
A csődeljárás alatt nem arról van szó, hogy az adott cég teljes mértékben fizetésképtelen, hanem arról, hogy a vele szemben támasztott követeléseket határidőre nem tudja kiegyenlíteni, azonban még van esély arra, hogy azok átstrukturálásával helyreállhat a cég gazdasági egyensúlya – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a sajtóban többször, több helyen hír volt, hogy Magyarország egyik legnagyobb „kuponos" weboldala, a Bónusz Brigád csődvédelmet kért maga ellen. Mit is jelet ez pontosan és mire számíthatnak azok, akik bármilyen kapcsolatban állnak a weboldalt üzemeltető céggel? - tette fel a kérdést dr. Bálint Boglárka.

A Cégközlönyben fellelhető adatok alapján a Bónusz Brigád weboldalát üzemeltető cég, a SKOOPY Kft. 2020. április 21. napján csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be saját maga ellen. Mindeközben az általa üzemeltett weboldal zavartalanul működik, főoldalán továbbra is pörög a számláló, amely jelzi, hány forintot spórolt eddig ügyfeleinek és semmilyen, jól elhelyezett tájékoztatóval nem találkozunk az ajánlatok böngészése közben.

Hivatalosan, törvény alapján ugyan nincs tájékoztatási kötelezettsége egyetlen cégnek sem, ha csődeljárás alá kerül, egy piacvezető cégtől ugyanakkor talán elvárható lenne, hogy profi kommunikációval megnyugtassák ügyfeleiket és üzleti partnereiket is.

Szintén a Cégközlönyben szereplő információk szerint a csődeljárás 2020. május 5. napján indult meg a céggel szemben. A vonatkozó törvényi szabályozás értelmében ezen időponttól számítottan 30 napon belül kellett bejelenti fennálló követeléseiket a hitelezőknek.

Tekintettel a koronavírus járványra is, a cég a bónuszok beváltási határidejét meghosszabbította, illetve azok értékét levásárolható egyenlegként írta jóvá ügyfelei részére. Hitelezőként így leginkább azok a szerződéses partnerei jelölhetők meg a cégnek, akik a weboldalon keresztül szolgáltatásaikat nyújtják, nyújtották.

A csődeljárás lényege, hogy a gazdaságilag nehéz helyzetbe került cég egy átmeneti időszakra fizetési moratóriumot kap a bíróságtól. Ez az átmeneti időszak arra szolgál, hogy a hitelezőkkel megegyezésre jusson, még pedig olyan megegyezésre, amely lehetővé teszi, hogy a vállalkozás hosszútávon gazdaságilag stabilan tudjon működni.

A csődeljárás alatt tehát nem arról van szó, hogy az adott cég teljes mértékben fizetésképtelen, hanem arról, hogy a vele szemben támasztott követeléseket határidőre nem tudja kiegyenlíteni, azonban még van esély arra, hogy azok átstrukturálásával helyreállhat a cég gazdasági egyensúlya.

A csődeljárás alapvetően kétféle kimenetellel zárulhat. Létrejöhet egy egyezség a cég és a csődeljárásban bejelentett követeléssel rendelkező hitelezők között, amit bejelent a vállalkozás a bíróságnak, jóváhagyás céljából. A bíróság által jóváhagyott egyezség, megállapodás köti mindkét felet, az abban foglaltakat kötelező betartania mindegyik félnek.

Forrás: AFP

A másik eset, hogy egyezség nem jön létre a felek között, ekkor a bíróság hivatalból felszámolási eljárást indít el, s megállapítja a cég fizetésképtelenségét. Ekkor azoknak a hitelezőknek is van lehetőségük „bekapcsolódni" az eljárásba, akik a csődeljárásban nem jelentették be követelésüket.

A felszámolást elrendelő és a felszámolót kirendelő végzés kivonatát a bíróság a cégközlönyben közzéteszi, a közzétételtől számított 40 napon belül tudják a hitelezők bejelenteni követeléseiket a kirendelt felszámoló felé.

A 40 napon túl, de 180 napon belül bejelentett igényeket ugyan a kirendelt felszámoló nyilvántartásba veszi, de azok kielégítési sorrend szempontjából sajnos a leghátrányosabb helyzetbe kerülnek. Ezen követelések gyakorlatilag akkor térülnek csak meg, hogyha minden más követelés kiegyenlítésre került és a cégnek még mindig van vagyona.

A fent kifejtettek alapján érdemes figyelni a Bónusz Brigád hitelezőinek, azoknak is, akik esetleg a csődeljárás 30 napos bejelentési határidejét elmulasztották. Az ő szemszögükből egyáltalán nem mindegy, hogy a csődeljárás milyen eredménnyel zárul, felszámolási eljárás elrendelésekor ugyanis nagyon fontos, hogy a 40 napos határidőt betartsák és minél nagyobb esélyük legyen arra, hogy a követelésük megtérül – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/