A szomszédjogi viták és a birtokvédelmi eljárások

paragrafus
http://www.dreamstime.com/stock-photo-green-paragraph-image8677990
Vágólapra másolva!
A szomszédjogi jogviták viszonylagosan gyors és helyben történő rendezésének egyik lehetősége, a jegyző előtt megindított birtokvédelmi eljárás – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Az együttélés nehéz, különösen akkor, ha a szomszéddal sehogy sem lehet kijönni. A kijárási korlátozás, amikor sokan arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak, esetleg még egy lapáttal rátehetett az elmérgesedett viszonyra.

Gyors megoldást jelenthet a felszíni jogviták rendezésére a birtokvédelmi eljárás.

A szomszédjogi jogviták viszonylagosan gyors és helyben történő rendezésének egyik lehetősége, a jegyző előtt megindított birtokvédelmi eljárás. Az eljárás lényege, hogy a viszonylag friss konfliktusokat, birtoksértést, zavarást, helyben és viszonylag gyorsan lehessen kezelni, megoldani.

Ebbe az eljárásba sok minden belefér, így az áthajló fa problematikájától kezdve, a hangoskodók megregulázásán át, a területhatárok meghatározásáig.

A kiindulási alap az, hogy az ingatlan birtokosát – legyen az lakás, vagy földterület – birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogtalanul megfosztják, vagy birtoklásában háborítják. Ez a védelem a birtokost mindenkivel szemben megilleti, kivéve, ha a birtokot jogszerűtlenül, tilos önhatalommal szerezte meg.

Ez azt is jelenti, hogy egy érvényes bérleti szerződés alapján akár a bérlőt is megilleti a birtokvédelem az ingatlan tulajdonosával szemben, amennyiben a tulajdonos visszaél a jogaival és például engedély nélkül bemegy a bérleménybe.

Birtokvédelmi eljárás a jegyzőtől egy éven belül kezdeményezhető. Ha a probléma azonban már ennél hosszabb ideje fennáll, úgy a jegyző nem fog érdemben azzal foglalkozni, hanem a hatáskörének hiányát fogja megállapítani.

A jegyző az önkormányzatok mellett tevékenykedik, és az eljárás szóban, vagy írásban, 3000 forint illeték lerovása mellett kezdeményezhető.

A jegyző az eljárását nagyjából két hét alatt lefolytatja, amennyiben minden az eset elbírálásához szükséges irat, bizonyíték a rendelkezésére áll. A legtöbb esetben helyszíni szemle lefolytatására és az érintett meghallgatására is sor kerül.

Forrás: Milous Chab - Dreamstime

Ha megállapítható a birtoksértő magatartás, akkor a jegyző elrendeli az eredeti állapot helyreállítását, valamint a birtoksértőt eltiltja a birtoksértő magatartás folytatásától.

Az a fél, aki a jegyző döntését vitatja, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül fordulhat bírósághoz a jegyző határozatával szemben.

Ha azonban a jegyző határozata – az abban foglaltakkal – jogerőssé és végrehajthatóvá válik, úgy azt a kötelezettnek három napon belül végre kell hajtani. Ha ez nem történik meg, úgy az érintett pénzbírságra is számíthat – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.