Így kell regisztrálni az online számlára (2. rész)

Hogyan változnak a költségeink a karantén alatt? számológép költségvetés számla kiadások
Vágólapra másolva!
A legfontosabb teendő minden érintettnek a NAV online számla rendszerben való regisztráció elvégzése június 30-ig. Bármilyen online számlázó program használható, amely alkalmas az automatikus adattovábbításra. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem maga a számlázás, ami kötelezően online, hanem a szinte teljeskörű adatszolgáltatás a kibocsátott (és befogadott) számlákról. A D.A.S. JogSzerviz szakértői kétrészes írásának második részét olvashatják, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Mi történik, ha valaki nem szolgáltat adatot, vagy elmulasztja a regisztrációt? Amennyiben egy adószámmal rendelkező személy nem teljesíti a kötelező adatszolgáltatást a kibocsátott számlákról, akkor cégek esetén 500 ezer forint bírságra számíthatunk számlánként.

Egyéb kötelezettek 200 ezer forintra bírságolhatók számlánként, ha az adatszolgáltatást nem teljesítik, vagy az hiányos, vagy hibás.

Fontos kiemelni, hogy nem a számla kiállítás hibájáról beszélünk, hanem magáról az adatszolgáltatásról. A kezdeti időben – az első három hónapra – türelmi időt nyújt az adóhivatal.

Ebben az időszakban van lehetőségük beletanulni a vállalkozásoknak az adatszolgáltatásba, mert amennyiben a regisztrációjukat határidőben teljesítették, abban az esetben az adatszolgáltatás hibái, hiányosságai miatt szeptember végéig nem büntet a NAV.

Ezt az alábbi linken az adóazonosító száma, és ügyfélkapus hozzáférése segítségével néhány perc alatt megteheti: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

Milyen számlázó programot használhatok, meddig kell azt beszerezni?

Bármilyen online számlázó program használható, amely alkalmas az automatikus adattovábbításra. A piacon van több olyan online számlázót kínáló vállalkozás, amelynek programjai megfelelnek az előírásoknak, és akik kínálnak ingyenes csomagokat is bizonyos keretek, feltételek mellett. (Például: Számlázz.hu, Billzone.eu, Billingo.hu, Bizxpert.hu)

Ezek a cégek többnyire különböző kényelmi szolgáltatásokat tartalmazó csomagtípusokat is kínálnak az ingyenes termék mellett. Érdemes 1-2 órát rászánni, és megnézni a kínálatot.

Ugyanakkor már elérhető a NAV online számlázó programja is (https://szamlazo.nav.gov.hu/), amely amellett, hogy természetesen ingyenes, rengeteg kényelmi funkcióval segíti az adózókat.

Így például e-számlát bocsáthatunk ki (nem szükséges kinyomtatni), valamint az e-számlákat a NAV rendszere biztonságon, felhő alapú rendszerben tárolja, egészen a kötelező megőrzési idő végéig (a piaci alapú programok az e-számla kibocsátásáért/megőrzéséért díjat szoktak felszámítani).

Továbbá: a bevitel során ellenőrzi az adószám érvényességét, partner- és terméklisták hozhatók létre, MOBILAPP is elérhető, így bárhol lehet vele számlázni (iOS és Android rendszerre is).

Ha egy kisvállalkozás az online számlázó program használata mellett dönt, a számlázása gyorsabb, egyszerűbb, megbízhatóbb és jó eséllyel olcsóbb is lesz.

A programban történő regisztrációt követően két fontos lépés van, amelyek miatt mindenképpen érdemes szakember (könyvelő, adótanácsadó) segítségét kérni.

1. be kell jelenteni a számlázó program használatát a SZAMLAZO nevű nyomtatványon https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/SZAMLAZO.html

2. össze kell kötni a számlázó programunkat a NAV online számla rendszerével, ahhoz, hogy az adatszolgáltatás automatikusan megtörténjen a rendszerből.

A számlázásra vonatkozó további fontos változás 2020. július 1-től, hogy a számlát az értékesítés teljesítését követően legkésőbb 8 naptári napon belül kötelező kiállítani (az eddigi 15 nap helyett).

Érdemes erre odafigyelni, mert a könyvelőirodai tapasztalat azt mutatja, hogy a számla kibocsátása gyakran késik különböző okokból.

Az online adatszolgáltatás miatt azonban a szabály be nem tartása könnyen kiderül, és ez szintén akár 500 ezer forintos büntetést is vonhat maga után.

Forrás: Shutterstock

A D.A.S. JogSzerviz szakértői felhívták a figyelmet két további gyakori hibára.

A KATA adózók a számlájukon kötelesek feltüntetni a „Kisadózó" szót, amely alapján a számlát befogadó partner is megfelelően teljesíteni tudja a kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségét.

A pénzforgalmi áfa elszámolási szabályait választó vállalkozások az érintett időszakban kibocsátott számláikon szintén kötelesek ezen választásukat jelölni.

Az online számlázó programok azonban általában ezeknek a hibáknak a megelőzésében is támogatnak minket, hiszen csak egyszer kell beállítanunk ezeket a jellemzőket, és a továbbiakban a program ennek megfelelően fogja kiállítani a számláinkat.

A becsületes vállalkozóknak nincs mitől félniük, az online számlázás és adatszolgáltatás révén akár időt és pénzt takaríthat meg a cég – ráadásul a verseny tisztulását, a piac fehéredését segíti a rendszer, így végre a tiszta lappal játszók is labdába rúghatnak a feketézők ellen vívott háborúban – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://daskonyveles.hu