Vágólapra másolva!
Aki nem kap bért, vagy végkielégítését nem fizeti ki egykori munkaadója a törvényi határidőre, és nem tud megegyezni vele, akkor bármely közjegyzőnél kezdeményezhet fizetési meghagyásos eljárást (FMH). Igaz ez a másik oldalra is, mert kevesen tudják, ám a munkáltatóknak is lehet követelésük alkalmazottjukkal szemben, például károkozás, leltárhiány vagy jogalap nélkül kifizetett munkabér visszatartása miatt. Ilyenkor a munkáltató is kezdeményezhet fizetési meghagyásos eljárást – tudta meg az Origó a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértőitől.
Vágólapra másolva!

Elbocsátás, leépítés, késve utalt fizetés, részmunkaidő, állásidő – sokan tapasztalják meg mostanában saját bőrükön a válságot. A járvány több szektorban rendkívül komoly károkat okozott, ellehetetlenült a szolgáltatás, elmaradtak a vevők, a fogyasztók.

Az érintett cégek, és dolgozóik nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A KSH adatai szerint áprilisban 140 ezerrel többen mondták magukat munkanélkülinek, mint egy hónappal korábban.

Elmarad a bér, a végkielégítés

Manapság sok munkavállaló kiszolgáltatott helyzetben érezheti magát, „örül, hogy van állása", és sokan nem mernek lépni, ha a munkaadójuk nem fizet időben bért. Nem tudják, mit csináljanak, ha elbocsátották őket, de nem kapják meg a felmondás miatt járó végkielégítésüket, holott az a munkaviszonyban eltöltött éveik alapján járna.

Aki nem kap bért, vagy végkielégítését nem fizeti ki egykori munkaadója a törvényi határidőre, és nem tud megegyezni vele, az bármely közjegyzőnél kezdeményezhet fizetési meghagyásos eljárást.

A fizetési meghagyás hatékony megoldás, mert ha a munkáltató annak kézbesítéstől számított 15 napon belül nem mond ellent, akkor az a 16. napon jogerős és végrehajtható lesz. Határidőn belüli ellentmondás esetén (azaz, ha a munkáltató vitatja a követelést) az eljárás perré alakul és bíróságon folytatódik tovább.

A határidőre sem érkezik a megbízás díj

Sokan nem munkaviszonyban, hanem vállalkozóként szerződéses kapcsolatban, megbízási díjért dolgoznak, számukra az elvégzett feladat után ki nem fizetett díj okozhat fejfájást.

Vállalkozóként is az egyik leggyorsabb módja a követelés érvényesítésének a fizetési meghagyásos eljárás, de míg a magánszemélyek esetében papíralapon is elindítható az eljárás, egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaságként (pl. bt., kft.) nem. Utóbbi személyi kör kizárólag elektronikusan kezdeményezheti a fizetési meghagyásos eljárást.

Vonakodik fizetni az alkalmazott?

Kevesen tudják, de a munkáltatóknak is lehet követelésük alkalmazottjukkal szemben, például károkozás, leltárhiány vagy jogalap nélkül kifizetett munkabér visszatartása miatt.

Ilyenkor a munkáltató is kezdeményezhet fizetési meghagyásos eljárást, így akár néhány héten belül a pénzéhez juthat, szemben az olykor évekig elhúzódó peres eljárással. (A munkáltatók ki tudnak adni közvetlenül fizetési felszólítást, de csak a munkaviszonnyal összefüggő és a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát meg nem haladó összegű követelés erejéig.)

A fenti példák nemcsak munkaviszonyra, hanem közalkalmazotti, szolgálati vagy közszolgálati jogviszonyokra is érvényesek.

Azonban fizetési meghagyásos eljárással csak akkor érvényesíthető a munkaviszonyból vagy munkaviszony jellegű jogviszonyból származó pénzkövetelés, ha az ügy tárgya nem a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése vagy a jogviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény.

Egyszerűen kérhető a fizetési meghagyás kibocsátása

Az FMH gyors: a közjegyző, ha mindent rendben talál a kérelemben, a fizetési meghagyást legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított tizenöt napon belül – elektronikus úton beadott kérelem esetén három munkanapon belül – bocsátja ki. Az FMH megindításához szükséges űrlapokat le lehet tölteni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapjáról.

Forrás: Shutterstock

A fizetési meghagyás jogerőre emelkedése után a közjegyző kérelemre elrendelheti a végrehajtást, így néhány héten belül pénzhez juthat a jogosult. A végrehajtási kérelem formanyomtatványa is megtalálható a kamara honlapján. Ezt a kérelmet ugyanahhoz a közjegyzőhöz kell benyújtani, mint aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Sok cég inkább fizet, minthogy ellentmond

Ha a fizetési meghagyás kézbesítését követően a munkáltató, illetve a dolgozó vitatja a tartozást (ellentmondással él), akkor az FMH kezdeményezőjének döntésén múlik, hogy folytatja-e az ügyet a bíróságon. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizetési meghagyás kibocsátása – annak ismert és súlyos következményei miatt – önmagában jelentősen növeli a fizetési hajlandóságot.

Mindenesetre csak olyan ügyben érdemes eljárást kezdeményezni, ha a követelésünk jogosságában biztosak vagyunk, és rendelkezünk az annak bizonyításához szükséges dokumentumokkal, eszközökkel is. Bizonytalanság esetén érdemes ügyvédhez fordulni segítségért.

Fizetési meghagyásos eljárást egyébként szinte minden olyan esetben lehet indítani, ahol 30 millió forintot nem meghaladó összeggel tartoznak nekünk. Hatékony és gyors megoldás lehet, ha a munkáltatónkkal, más céggel vagy akár egy magánszeméllyel szemben van követelésünk – hangsúlyozták végezetül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértői.