Mindent, amit tudni kell az online számla adatszolgáltatásról (1. rész)

Segélykiáltó üzenetre bukkantak egy számlán: fotó! számla netes online rendelés
Vágólapra másolva!
Két lépcsőben bővítik Magyarországon az online adatszolgáltatási kötelezettek körét. Idén júliustól minden belföldi adóalanynak kiállított számlát jelenteni kell az adóhatóságnak, 2021. január 1-től pedig már mindegyik belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell. A változások jelentőségére tekintettel a D.A.S. JogSzerviz szakértői kétrészes írásukban minden szükséges tudnivalót áttekintenek. Most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértői elöljáróban kiemelték, tisztázni kell egy nagyon gyakori félreértést: nem kötelező online számlázni.

Ha valaki ragaszkodik a régi, jól bevált számlatömbjéhez, és ahhoz, hogy a helyszínen a vevő kezébe adja a tömbből kitépett számlát a pénz ellenében, nincs akadálya, ezt semmilyen szabály nem tiltja.

Igaz, túl sok értelme nincs. Hiszen ezt követően másnap estig, vagy legkésőbb 4 napon belül a már

kézzel megírt adatokat fel kell vinnie egy online felületen keresztül. Vagyis így kétszer dolgozik, aki hagyományos papír alapú számlát használ, ráadásul több, mint kétszer annyi idejébe és bosszúságába kerül.

Tehát nem maga a számlázás, ami kötelezően online, hanem a szinte teljeskörű adatszolgáltatás a kibocsátott (és befogadott) számlákról.

Kiket is érint a kötelezettség?

2020. július 1-től minden olyan belföldi adóalanyok közötti ügyletről kiállított számla adatairól adatot kell szolgáltatni, amelynek az áfa-törvény előírásai szerint a teljesítési helye belföld.

Magyarul, a 2018. július 1-től érvényben lévő 100 ezer forintos áfa-értékhatár az, ami megszűnik.

2021. január 1-től tovább bővül majd az adatszolgálatásra kötelezettek köre, és az adatszolgáltatás tartalma – gyakorlatilag teljes körűvé válik (bekerülnek a magánszemély vevők, vagy a külföldi vállalkozások részére kibocsátott számlák is).

Mit jelent ez? Akkor is jelenteni kell, ha áfa-mentes a számla?

Igen, mind az alanyi mentesség jogcímén, mind a tevékenység jellegére tekintettel áfa mentességet élvezőkre vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség.

A KATÁ-s vállalkozókra is vonatkozik?

Igen, minden egyéni és társas vállalkozásra, függetlenül az adózási módtól, vagy épp attól, hogy valaki munka mellett „másodállásban" vállalkozik.

Forrás: Shutterstock

De a vállalkozásokon kívül mindazon szervezeteknek (például: alapítvány, egyesület) és magánszemélyeknek (például: ingatlan bérbeadók) is kötelező a NAV online számla regisztráció, akik adószámmal rendelkeznek, és a fentiek szerint adatszolgáltatásra kötelezettek.

A számlatömböt használóknak is azonnal kell a számlát jelenteniük?

Az 500 ezer forint áfa tartalmat elérő számlák esetén legkésőbb a számla kibocsátását követő napon el kell végezni az adatszolgáltatást az online felületen. A többi számla esetén erre 4 napunk van.

Milyen adatokról kell adatot szolgáltatni?

A számla áfa-törvény szerinti kötelező adatairól kell adatot szolgáltatni, ehhez az adóalany vevők esetén a nevén és címén kívül 2020. július 1-től az adószámát is el kell kérni.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőivel készült kétrészes írás második részét hamarosan folytatjuk – a szerk.)

https://daskonyveles.hu/