Maradtak szabályok a kijárási korlátozások megszüntetését követően is

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány Duna Dunapart vendéglő enyhítés feloldás kijárási korlátozás távolság
Vágólapra másolva!
Milyen szabályok alkalmazandók a veszélyhelyzet ideje alatt a kijárási korlátozások megszüntetését követően? A Tuller Ügyvédi Iroda szakértői a legfontosabb tudnivalókat ismertetik.
Vágólapra másolva!

A kijárási korlátozások megszüntetésére és ezzel összefüggésben a koronavírusra tekintettel meghozott szabályok enyhítésével összefüggésben nem szabad elfelejtenünk, hogy bizonyos intézkedések a továbbiakban is érvényben maradtak, illetve, enyhébb újabb szabályok születtek – hívták fel az Origó figyelmét a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.

Alapvetően a főváros és a megyék közötti szabályozás nagyban egyezik, azonban van közöttük különbség, a fővárosra a továbbiakban is szigorúbb szabályok vonatkoznak. Erre tekintettel a szabályok ismertetésére ezen bontás alapján kerül sor, kezdve a minden településre irányadó közös rendelkezésekkel.

Természetesen vannak egymást átfedő közös szabályok, melyek valamennyi településen irányadóak a veszélyhelyzet ideje alatt.

Fontos szabály, hogy a szociális érintkezést mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni – természetesen a közös háztartásban élők ez alól kivételek – és a védőtávolság – 1,5 méter – megtartása is kötelező.

Kiemelendő, hogy a közterületek, parkok és szabadtéren lévő játszóterek, a strandok, a szabadtéri múzeumok, állatkertek látogatása is, a védőtávolság megtartásának betartása mellett engedélyezett.
Üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt továbbiakban is mindenki köteles viselni.

A továbbiakban is fennáll az idős honfitársak védelmére vonatkozó szabályozás, így az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja a 65. életévét betöltött személy, és ezen időtartamban csak ilyen személy tartózkodhat ezekben az üzletekben, a 65. év alattiak ezen időtartamban, a továbbiakban sem látogathatják a fenti üzleteket.

Ezen kategóriákba nem tartozó üzletek azonban nyitva tarthatnak és idő és korhatáros korlátozás nélkül látogathatóak. Piacok esetén a települési önkormányzatoknak lehetőségük van ettől eltérő szabályokat megállapítani.

A fentieken felül közös új szabályok vonatkoznak a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatására, azonban azok részletes szabályait, megengedhetőségét, intézményenként az adott intézmény rektora határozza meg.

Budapest fővárosra irányadó szabályokat a fővárosi védelmi intézkedésekről szóló 211/2020. (V. 16.) Korm. rendelet szabályozza.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyik jelentős különbség a védelmi intézkedések között, hogy a fővárosban vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán megengedett a tartózkodás, fogyasztás, ezzel szemben a védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján, Budapesten kívül a vendéglátó üzlet belső (zárt) részében is megengedett a tartózkodás és fogyasztás. Vidéken megnyithatnak a szálláshelyek és fogadhatnak vendégeket is.

A védelmi intézkedések körében történő enyhítések kihatnak a rendezvényekre is.
Budapesten a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés, valamint 2020. június 15. napját követően a 200 fő alatti családi rendezvény megtartható.

Kiemelendő, hogy a védőtávolság megtartása ezen esetekben is kötelező. Vidéken ezen szabályok 2020. június 1. napjától alkalmazandók – hangsúlyozták végezetül a Tuller Ügyvédi Iroda szakértői.