Okosjátékok, adatbiztonság, adatvédelem

okostelefon smartphone mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) több javaslatot fogalmazott meg. Ennek alapján ki kell ezért bővíteni a gyártók felelősségét azokra a káresetekre is, ha például az okosjáték, okoseszköz nem biztosítja a megfelelő adatbiztonságot és adatvédelmet a fogyasztó számára, és az adatai rossz kezekbe kerülnek – hangsúlyozták a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szakértői.
Vágólapra másolva!

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében az úgynevezett okosjátékok, amelyeket csatlakoztatni lehet az okostelefonokhoz, és ezzel is valamilyen extra funkciót kínál az adott eszköz.

Így például azt, hogy a játékot már közvetlenül a telefonról irányítsák a hozzá kapott program segítségével, vagy akár a játék beépített kamerája által rögzített képet a mobiltelefonon jelenítsék meg, és a többi példát sorolni lehetne.

Az internet korában ezek a világhálóhoz kapcsolódó okoseszközök, okosjátékok is veszélyt jelenthetnek a fogyasztókra, különösen, ami a gyermekeket illeti.

Így például már 2016-ban Amerikában olyan játékbabákat gyártottak, amelyek, mint kiderült, rögzítették a gyerekek által elmondott szavakat, és azt egy külső, harmadik nagyvállalatnak továbbították, és a szülőknek mindezekről fogalmuk sem volt.

Egy másik esetben pedig olyan jelentős biztonsági rést hagyott a gyártó az okosjáték tervezésénél, hogy gyakorlatilag a ház kerítése előtt tartózkodó hacker egy okostelefon segítségével rá tudott csatlakozni a játékra, és így beszélgetni tudott a kisgyermekkel.

Már számos teszt bizonyította tehát, hogy nem mindig kielégítőek a modern kor játékainak technikai, biztonsági feltételei, és az esetlegesen könnyen kijátszható védelem sérti a fogyasztók magánélethez való jogát is. Jelenleg nincsenek olyan előírások, amelyek ezeket az új, kockázatot jelentő szituációkat megfelelően kezelnék.

Mindezekkel összefüggésben az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) több javaslatot fogalmazott meg. Ennek alapján ki kell ezért bővíteni a gyártók felelősségét azokra a káresetekre is, ha például az okosjáték, okoseszköz nem biztosítja a megfelelő adatbiztonságot és adatvédelmet a fogyasztó számára, és az adatai rossz kezekbe kerülnek.

Forrás: StockSnap / Pixabay

Ezzel összefüggésben szükséges az Általános Szerződési Feltételek felülvizsgálata is, hiszen az nem jó fogyasztói tájékoztatás, amikor 80-100 oldalon keresztül írja le szerződési feltételeit a vállalkozás.

Ezt a fogyasztók nem olvassák el, ezért mindenképpen szükséges lenne egy közérthető rövid tartalmú kivonat, mely a legfontosabb tudnivalókra, esetleges veszélyekre hívja fel a fogyasztók figyelmét az okos eszközök használata kapcsán.

Ettől függetlenül, ameddig ez nem valósul meg, addig marad a szülők felelőssége, hogy mennyi ideig használják a gyermekek az okos eszközöket, milyen tartalmakhoz férnek hozzá, ki tud esetlegesen csatlakozni, és ezáltal kapcsolatba lépni a gyermekkel.