Ki felel az elmaradt koncertekért, fesztiválokért, rendezvényekért?

2020.04.29. 16:13

Amennyiben olyan kikötést látunk a szerződési feltételekben, mely kizárja a vételár visszatérítését az elháríthatatlan külső körülményekre visszavezethető programtörlés miatt, sajnos számolnunk kell azzal, hogy a kifizetett összeget nem kapjuk vissza. Ugyanakkor számos szervező üzletpolitikai okokból felajánlja voucherek, vagy kuponok biztosítását, melyek egy későbbi koncert látogatására fordíthatók – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Vélhetően egy ideig még nem lesz lehetőségünk arra, hogy a tavasszal és nyáron szokásos kikapcsolódási lehetőségekkel éljünk. A szervezők sorra jelentik be rendezvények és koncertek elmaradását, hiszen a kijárási korlátozás és a tömeges rendezvények tilalma nem teszi lehetővé megtartásukat. A vásárlókat természetesen a csalódottságuk mellett is foglalkoztatja, mi lesz a befizetett jegyárak sorsa.

Mindenképpen visszajár?

A legtöbb vevő értelemszerűen arra tartana igényt, hogy az előre megváltott jegy árát részére fizessék vissza. Az elgondolás persze nem nélkülözi a logikát, hiszen racionálisan úgy vélekednénk, hogy ha nincs szolgáltatás az előre egyeztetett időpontban és helyszínen, azért az ellenszolgáltatás sem tartható meg, tehát visszajár a vásárlónak.

Amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, az, hogy a program- és rendezvényszervező cégek saját általános szerződési feltételekkel rendelkeznek, melyet minden vásárló magára nézve is kötelezőként fogad el a vásárlással egyidejűleg.

Ez alól az online vásárlás sem kivétel: mind ismerjük azt a bepipálandó négyzetet a rendelések összesítése előtt („az ÁSZF tartalmát megismertem és elfogadom"), mely a véglegesítéshez szükséges.

Mielőtt tehát határozottan kifejezésre juttatnánk igényeinket a vételár azonnali visszatérítése iránt, érdemes utánajárnunk, hogy az adott szervező szerződési feltételei hogyan rendelkeznek a rendezvények törlésével kapcsolatos következményekről.

Hogyan értelmezzük a feltételeket?

A szervezők többsége igyekszik a jogszabályok adta keretek közt a legteljesebb mértékben bebiztosítani magát, ezért feltételeik külön rendelkezéseket tartalmaznak arra az esetre, ha kívülálló ok miatt szükséges törölni, lemondani egy-egy eseményt.

Amennyiben olyan kifejezésekkel találkozunk, mint „elháríthatatlan körülmény" és „ellenőrzési körön kívüli ok", (vis maior) érdemes alaposabb figyelmet szentelnünk az ezeket tartalmazó bekezdéseknek.

Jellemzően a szerződési feltételek nem pusztán megemlítik a vis maiort, hanem néhány példát is említenek rá az alábbi megfogalmazással: „ilyennek minősül különösen, de nem kizárólag: polgárháború, terrorizmus veszélye, természeti katasztrófák."

Forrás: Karancsi Rudolf/Kepszerkesztoseg/Karancsi Rudolf

Tekintettel arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló felsorolások egyáltalán nem mondhatók teljesnek, nem hivatkozhatunk alappal arra, hogy a járvány (akár a jelenlegi koronavírusra, akár egyéb betegségre vezethető vissza), vagy az abból eredő veszélyhelyzet a szerződési feltételek szerint nem minősül ilyen körülménynek.

Az így összefoglalt lista ugyanis kizárólag példálózó jellegű, nem célja, hogy valamennyi potenciális vis maior esetet nevesítsen (lehetetlen is volna). A járvány megjelenéséért, elterjedéséért és az annak eredményeként kialakult helyzetért nyilvánvalóan egyik fél sem felel, ahogyan ráhatással sem bírnak mindezekre.

Összegzés

Amennyiben olyan kikötést látunk a szerződési feltételekben, mely kizárja a vételár visszatérítését az elháríthatatlan külső körülményekre visszavezethető programtörlés miatt, sajnos számolnunk kell azzal, hogy a kifizetett összeget nem kapjuk vissza.

Ugyanakkor számos szervező üzletpolitikai okokból felajánlja voucherek, vagy kuponok biztosítását, melyek egy későbbi koncert látogatására fordíthatók – mondták el végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/