Koronavírus: minden, amit a fizetési moratóriumról tudni érdemes

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
A magyar kormány a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot és állampolgárokat érintő hatásának enyhítése érdekében különböző intézkedéseket hozott. Egyik ilyen, hogy egyes, már felvett kölcsönök esetében fizetési moratóriumot vezetett be az adósok terheinek csökkentése céljából. A D.A.S. JogSzerviz szakértője áttekinti, hogy pontosan mit is érdemes tudni a fizetési moratóriumról.
Vágólapra másolva!

A kormányzati könnyítés egyaránt vonatkozik a vállalkozások és a magánszemélyek által felvett hitelekre is. Egyetlen kikötés, hogy kölcsönösszeg folyósítására 2020. március 18. napján huszonnégy óra előtt kellett, hogy sor kerüljön – fejtette ki dr. Bálint Boglárka.

Önmagában tehát nem elég, hogy a szerződés ezen időpont előtt megkötésre került, szükséges az is, hogy adós addigra már ténylegesen rendelkezhetett az összeggel.

Mire vonatkozik a fizetési moratórium?

A fizetési moratórium nem csak a hitel-, illetve kölcsönszerződésekre vonatkozik, hanem a megkötött lízingszerződésekre is, így a gépjármű lízingszerződésekre is. Szintén vonatkozik a fizetési moratórium a munkáltatói kölcsönökre, valamint a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő magánszemélyek vételárrészlet-fizetési és bérletidíj-fizetési kötelezettségére is.

Babaváró kölcsönökre is vonatkozik a könnyítés, ezek esetében a fizetési moratórium alatt fizetendő kezességvállalási díj tejes egészében elengedésre került.

A moratórium lényege, hogy az adósoknak a most esedékessé vált törlesztőrészleteket jelenleg nem kell megfizetniük, fizetési kötelezettségüknek később fognak eleget tenni. Ennek értelmében tehát ezen kölcsönök esetében a futamidő hosszabbodik meg.

A moratórium 2020. december 31. napjáig tart, ezen időszak alatt az adósokat nem terheli sem a tőke, sem a kamat, sem pedig a különböző díjak fizetési kötelezettsége. A lehetőség ugyanakkor minden adós számára továbbra is fennáll, hogy szerződésszerűen teljesítsen, azaz a havi törlesztőrészleteket fizesse ugyanúgy, ahogyan a moratórium előtt tette.

Gyakorlati tapasztalatok

A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint a legtöbb bank, pénzintézet a napokban telefonon megkereste ügyfeleit, hogy kíván-e élni a fizetési moratóriummal, avagy sem. Fontos megemlíteni, hogy ha az adós nem nyilatkozik, akkor úgy kell tekinteni, hogy kéri a törlesztőrészletek átmeneti felfüggesztését.

Javasolt azonban, hogyha be kívánnak lépni a moratórium hatálya alá, úgy erről mindenképp tájékoztassák bankjukat, a későbbi félreértések elkerülése érdekében. Természetesen, amennyiben valaki jelenleg még tudja fizetni az esedékessé vált törlesztőrészleteket, úgy arra is lehetőség van, hogy a moratórium tartama alatt bármikor jelezze, hogy fel kívánja függeszteni havi fizetési kötelezettségét.

A moratórium alatt esedékessé váló kamatot a pénzintézetek nem számíthatják hozzá a tőketartozáshoz, tehát kamatos kamatot nem számolhatnak erre az időszakra. Az átmeneti felfüggesztés ideje alatt felhalmozott kamatot pedig a hátralévő futamidőben esedékes törlesztő részletekkel együtt, a fizetési moratórium lejárata után, a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindez tehát azt jelenti, hogy a fizetési moratórium alatti tőketartozások, kamatok, díjak nem kerülnek elengedésre, azokat a moratórium után kell megfizetni egyenlő részletekben. Főszabály szerint a moratórium lejárta után sem emelkedhet az adósok havi törlesztőrészlete pusztán a törlesztések átmeneti felfüggesztése miatt.

Egyéb tényezők azonban hathatnak a későbbi törlesztőrészletekre (például a kamatperiódus lejárta), így javasolt, hogy alaposan fontolják meg döntésüket a moratórium igénybevételével összefüggésben, illetve szükség esetén egyeztessenek az érintett pénzintézettel is.

Fontos: csak ezekre a szerződésekre vonatkozik

Nagyon fontos kiemelni, hogy a fentiek csak és kizárólag a még hatályban lévő, fel nem mondott, követeléskezelőnek át nem adott, illetve végrehajtás alá még nem került szerződésekre vonatkoznak. A fizetési moratórium tehát sajnos nem vonatkozik azokra az adósokra, akik már a végrehajtási eljárásban teljesítik kötelezettségeiket az eljáró végrehajtónak.

Szintén nem vonatkozik a könnyítés azokra, ahol a szerződést felmondta a bank, tartozást a bank már engedményezte és követeléskezelő cég jár el annak érvényesítése érdekében. Ugyanakkor életbe léptek bizonyos, végrehajtási eljárásokban az adósokat segítő kormányzati intézkedések is – mutatott rá dr. Bálint Boglárka.

https://das.hu/