Munkáltató és munkavállaló megállapodása az otthoni munkavégzésben

Home office - A távmunka nemcsak áldás, átok is lehet
Vágólapra másolva!
A kihirdetett kormányrendeletek szerint a munkáltató egyoldalúan dönthet arról, hogy otthoni munkavégzésre kötelezi-e munkavállalóit. A kormányrendelet ugyanakkor arra nem ad felhatalmazást, hogy a munkavállaló egyoldalúan úgy döntsön, nem megy be az irodába dolgozni, munkáját otthonról végzi. Természeten arra is lehetőség van, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodjanak az otthoni munkavégzésben – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A járványveszély idején hozott kormányrendeletek átmeneti időszakra megváltozott munkajogi szabályokat vezettek be – fejtette ki dr. Bálint Boglárka.

Az azonban továbbra is változatlan, hogy a munkavállaló főkötelezettsége, hogy a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen. Ezen kívül a munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére álljon.

Az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés

Ezen szabály alapján tehát a munkavállaló nem tagadhatja meg azon munkáltatói utasítást, amely arra kötelezi, hogy munkáját az irodában, kollégáival együttműködve lássa el. Fontos ugyanakkor, hogy a munkáltató kötelezettsége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

Ez alapján elvárható a munkáltatótól, hogy megtegyen minden ésszerű intézkedést munkavállalói védelme érdekében, például kézfertőtlenítőket helyezzen ki, szükség esetén szájmaszkokat biztosítson, kérje munkavállalóitól, hogy jelezzék, ha az elmúlt hetekben külföldön jártak stb.

A közös megállapodás fontossága

A kihirdetett kormányrendeletek egyik újdonsága ugyanakkor az, hogy a munkáltató egyoldalúan dönthet arról, hogy otthoni munkavégzésre kötelezi a munkavállalóit, avagy azok egy részét. A kormányrendelet ugyanakkor arra nem ad felhatalmazást, hogy a munkavállaló egyoldalúan úgy döntsön, nem megy be az irodába dolgozni, munkáját otthonról végzi.

Természeten arra is lehetőség van, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodjanak az otthoni munkavégzésben.

Érdemes megemlíteni, hogy a munkavállalók évente 7 nap szabadsággal maguk rendelkeznek, azt kérésüknek megfelelő időpontban kell kiadniuk a munkáltatóknak. A probléma azonban ezzel az, hogy a szabadság iránti igényt legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell bejelenteni. Itt is igaz, hogy az időtartamtól a felek közös megállapodással eltérhetnek.

Forrás: Shutterstock

Amennyiben a munkavállaló mégis úgy dönt, hogy nem megy be dolgozni, úgy ez a magatartás akár azonnali hatályú elbocsátását is megalapozhatja. Ennek indoka lehet a munkavállaló szándékos vagy súlyosan gondatlan olyan magatartása, amellyel a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét jelentős mértékben megszegi.

A munkavállaló főkötelezettsége a munkáltató által előírt helyen és időben a munkáltató rendelkezésére állni, így ezt szegi meg távolmaradásával.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint amennyiben valakinek kétségei, kérdései merülnek fel a munkavégzés biztonságával, egészséget veszélyeztető jellegével kapcsolatosan, úgy minden esetben egyeztessen munkáltatójával a lehetséges alternatív lehetőségekről.

https://das.hu/