A jogszerű rendőri intézkedésről és az igazoltatott jogairól

koronavírus, kijárási tilalom, kijárási, korlátozás, Budapest, este, igazoltatás, autó, rendőrök
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője összeszedte a jogszerű intézkedés ismérveit, valamint az igazoltatott intézkedéssel szembeni jogait. Általánosságban elmondható, hogy a rendőrség akkor rendelkezik közúti helyszíni ellenőrzésről, amikor közbiztonság vagy a közrend sérelmét észleli.
Vágólapra másolva!

Abban az esetben, ha az intézkedő rendőr szabálytalanságot állapít meg, a rendőri intézkedéseknek két lehetséges kimenetele lehet: helyszíni bírság, az intézkedő rendőr által tett feljelentés alapján lefolytatott eljárás – fejtette ki dr. Czinege Kinga.

A két eljárás közötti különbség tisztázása előtt felsoroljuk azokat az eljárási cselekményeket, mely a rendőr jogosult foganatosítani a sofőrrel szemben. A sofőr az alábbi cselekményeket köteles engedni, valamint teljes mértékben együttműködni a hatósággal.

Igazoltatás, okmányok átvétele ellenőrzésre, ittasság ellenőrzése – szondáztatás, jármű átkutatása, motozás – ha felmerül a lehetősége bűncselekményből származó tárgy feltalálására, előállítás – indokolt helyzetben (például: ittas járművezetés, együtt nem működés).

Ha az intézkedő rendőr eljárása sérelmesnek tűnik, lehetőség van az intézkedést foganatosító szervnél panaszt előterjeszteni az intézkedéstől számított 8 napon belül.

Helyszíni bírság kiszabására általában akkor kerül sor, amikor a rendőr tetten éri a szabályszegő sofőrt, és a sofőr beismeri a helyszínen a szabályszegés tényét. Ilyenkor a rendőr felajánlja a helyszíni bírság lehetőségét, melynek elfogadásával, azaz a helyszíni bírság aláírásával a sofőr maradéktalanul elismeri a szabályszegést és a rendőr által megállapított – alacsonyabb összegű – bírság megfizetését.

A helyszíni bírsággal kapcsolatban szükségesnek tartjuk kiemelni, hogy annak aláírásával a sofőr lemond a jogorvoslati jogáról, a kiszabott helyszíni bírság a helyszínen jogerőre emelkedik, az csupán kivételes esetben támadható meg utólag.

A helyszíni bírság összege 5 ezer forinttól 50 ezer forint összegig terjedhet, hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén 70 ezer forintig szabhat ki a rendőr bírságot.

A helyszíni bírság megfizetésére kizárólag két módon van lehetőség, csekkszelvényen keresztül, vagy elektronikusan. A helyszínen, készpénzben történő megfizetésre nincs lehetőség.

Összefoglalóan a helyszíni bírság egy gyorsított eljárásnak felel meg, melynek során lehetőség van az elkövetett szabályszegésért alacsonyabb összegű bírságot fizetni.

Amennyiben a sofőr nem ismeri el a vétkességét a helyszínen, úgy a helyszíni bírság kiszabásának mellőzésével egyidejűleg a rendőrség hivatalból feljelentést tesz a sofőr ellen az illetékes hatóságnál.

Feljelentés alapján szabálysértési eljárás indul a sofőrrel szemben, aki az eljárás során eljárás alá vont személyi pozícióba kerül.

A szabálysértési eljárás – akár érdemi eljárás lefolytatása nélkül – határozat meghozatalával zárul, mely határozatban a hatóság rendelkezhet a sofőr felelősségének megállapításáról.

A felelősség megállapítás büntetés kiszabásában vagy intézkedés alkalmazásában, továbbá közúti közlekedési előéleti pont kiszabásában jelenik meg. A hatóság által hozott határozat nem jogerős, az meghallgatás iránti kérelem vagy kifogás benyújtásával támadható.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meghallgatás iránti kérelem az eljárás korábbi szakaszában nyújtható be, melynek okán a sofőr meghallgatásra kerül az eljárásban, míg a kifogás a már meghallgatott sofőrrel szemben hozott határozat esetén nyújtható be. A kifogást nem a szabálysértési hatóság, hanem az illetékes bíróság – kérelemre tárgyaláson – bírálja el.

A szabálysértési határozatban a kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezer forint, legmagasabb összege 150 ezer forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint.

A szabályszegések okán kiszabható, a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről a 236/2000 (XII.23.) Korm. rendelet tartalmaz előírásokat. A rendelet I. számú melléklete tartalmazza a szabályszegésekhez tartozó pontszámok meghatározását – mondta végül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.