Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az augusztus elsején hatályba lépett csődjogi módosítások elsősorban a határidőket érintették, a felszámolási eljárásoknál az egyik legfontosabb változás, hogy az úgynevezett csalárd ügyletek megtámadására nyitva álló határidő objektívvé vált, és nem kell a jövőben bizonyítani a megtámadható szerződésekről való tudomásszerzés időpontját – értesült az Origó a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértőitől.
Vágólapra másolva!

A csődeljárásban a határidők meghosszabbodtak. Az augusztus 1-jét követően induló csődeljárásokban a korábbi 120 nap helyett 180 nap fizetési haladék illeti meg az adóst és a korábbi 60 nap helyett lehetőség van a hitelezőket az első tárgyalásra a csődeljárás kezdő időpontjától számított 90 napon belüli időpontra összehívni.

Korlátozásra került azonban az adós egyezségi javaslat átdolgozására irányuló joga, ugyanis, ha az egyezségi javaslatot az első tárgyalást követő bármelyik tárgyalás eredményeként a biztosított és a nem biztosított hitelezői osztályban a szavazati joggal rendelkező hitelezőknek kevesebb, mint egynegyede támogatja, az adós az egyezségi javaslat átdolgozására nem jogosult.

Ami a felszámolást illeti, a legfontosabb változások a felszámolás alatti pereket érintik.

Ha a felszámolási eljárás jogerős lezárásáról hozott határozat Cégközlönyben való közzétételére augusztus 1-jét követően került sor, bármely hitelező keresettel kérheti a bíróságtól, hogy a felszámolás alatt jogerősen megállapított felelősség alapján, az okozott vagyoni hátrány mértékéig kötelezze az adós volt vezetőjét a felszámolási eljárásban nyilvántartásba vett, de ott meg nem térült követelésének kifizetésére.

A korábbi 90 napos jogvesztő határidő kikerült a jogszabályból.

Hasonlóan törlésre került a 90 napos szubjektív határidő a felszámolást megelőzően kötött úgynevezett csalárd vagy fedezetelvonó ügyletek megtámadására vonatkozóan is.

Forrás: Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda

A 2020. augusztus 1-jét követően a felszámolást elrendelő végzés közzétételének időpontjától számított 1 éves jogvesztő határidő áll rendelkezésre a hitelező - vagy az adós nevében a felszámoló – rendelkezésére, hogy keresettel megtámadja az adósnak a Csődtörvény által csalárdnak minősített jogügyleteit.

A Csődtörvény vonatkozó 40 §-a a felszámoló kötelezettségévé teszi, hogy a hitelezőket haladéktalanul tájékoztassa az 1 éves jogvesztő határidőn belül tudomására jutott megtámadható jogügyletekről, akik az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül akkor is jogosultak lesznek a jogügylet megtámadására, ha a jogvesztő határidő már eltelt vagy abból 15 napnál kevesebb van hátra – hangsúlyozták végezetül a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről