Gazdaságvédelmi akcióterv, 2. szakasz: csökkenő adóterhek, kedvezőbb SZÉP-kártya juttatás

SZÉP-kártya, Széchenyi Pihenőkártya
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Megjelent a kormány legújabb rendelete a koronavírus-járvány miatt szükséges gazdaságvédelmi intézkedésekről. A gazdaságvédelmi akcióterv 2. fázisának fontos rendelkezései a vállalkozások működését támogatják, és segítik a munkahelyek megtartását – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

A 140/2020. (IV.21.) kormányrendelet legfontosabb elemei.

1. Társasági adó, Kiva, Iparűzési adó

A COVID-19 járványra való tekintettel az adókötelezettségek, mint az éves adó bevallása, az adóelőlegek bevallása és az éves adók megfizetése elhalaszthatóak. Ez a rendelkezés segítheti a vállalkozások likviditását és enyhítheti a veszélyhelyzetben nehezebben tartható határidők szorítását.
Semmiképpen nem javasolt azonban az éves zárás és az adók kalkulációjának elhalasztását az új határidőig, mivel az akár pénzügyi hátrányt is jelenthet a cégnek. Ezért legalább egy hozzávetőleges kalkulációt érdemes készíteni, és a számok függvényében dönteni a további lépésekről.

A rendelet szerinti bevallási és befizetési határidő 2020-ban: szeptember 30. A szeptember 30-ig esedékes előlegeket az előző időszak szerinti összegben lehet megfizetni, mivel ezek bevallása is később esedékes

Ha azonban a 2019. évi bevallási adatok alapján várhatóan csökkenni fog az előleg, akkor az esedékesség előtt kérhető az előlegek mérséklése.

2. Haladék az éves beszámolók benyújtására

A beszámoló beadásának elhalasztása általában semmilyen előnnyel nem jár, de fontos lépés volt a koronavírus miatt home-office módra áttérő vállalkozások és szolgáltatók tehermentesítésére. Azoktól a cégektől, akik szeretnének valamilyen hitelhez, vagy lízinghez jutni a finanszírozó partnerek az adósminősítési eljáráshoz azonban várhatóan továbbra is friss főkönyvet és beszámolót fognak kérni. A cég megítélése az érdekeltek (vevők, szállítók vagy épp a munkavállalók) körében szintén függhet a beszámoló határidőben történő megjelenésétől, és tartalmától.

A 2019. évi beszámolók közzétételi határideje szeptember 30.

3. Növekedő SZÉP-kártya juttatás, átmenetileg kisebb adóteherrel

A SZÉP-kártya juttatás, amely eddig is a legkedvezőbb adózású béren kívüli juttatás volt, most átmenetileg mindössze 15% SZJA megfizetése mellett adható akár az éves teljes 800.000 forintos keretet kifizetve most. Az intézkedés célja az idegenforgalmi adó megfizetése alóli mentesüléssel karöltve, hogy a járvány által leginkább érintett, de összgazdasági szempontból fontos turisztikai iparág szereplői minél hamarabb újra talpra állhassanak.

A SZÉP kártya juttatás 2020. évi éves keretösszege 800.000 forint, a szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400.000 forint, a vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265.000 forint, a szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135.000 forint, az április 22-től június 30-ig adott (átutalt) juttatás mentes a SZOCHO alól.

4. Idegenforgalmi adó – mentesség

2020. december 31-ig a vendégéjszakák utáni idegenforgalmi adót nem kell megfizetni, de a szálláshely szolgáltatónak be kell azt vallania (április 26-tól érvényes).

5. Eljárási szabályok: adózói minősítés, fizetési kedvezmények

A jogalkotó célja, hogy a koronavírus hatásai miatt megingó, de egyébként tisztességesen működő vállalkozások ne kerüljenek hátrányos helyzetbe az átmeneti nehézségek miatt.

A veszélyhelyzet alatt (és az azt követő 30 napon belül) a korábban megbízható adózónak minősülő adózó nem veszítheti el ezt a minősítését és a vele járó kedvezményeket az ezen időszakban esedékes adókötelezettség megsértése, vagy végrehajtási eljárás indulása miatt.

Forrás: MTI/Pénzjegynyomda

A veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelemre a legfeljebb 5.000.000 forint összegű adótartozásokra vonatkozóan az alábbi könnyítésekre van lehetőség:

legfeljebb 6 havi pótlékmentes fizetési halasztás

legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetés

a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelemre egy adónemen fennálló legfeljebb 25.000.000 forint adótartozásra 20%-os, azaz legfeljebb 5.000.000 forintos mérséklés kérhető

a mérséklés, halasztás vagy részletfizetés közül legfeljebb egy vehető igénybe

a kérelem illetékmentes, de igazolni kell, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzet következménye

az EKAER rendelet szerinti kockázati biztosíték nyújtása alól mentesülnek az adózók, a befizetett összegek visszajárnak, a vállalt garanciák megszüntethetőek a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig

a pénztárgépek és étel-, italautomaták felülvizsgálatát a veszélyhelyzet megszűnését követő 120 napon belül kell pótolni.

6. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság fennállása

aki a járványhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon van, az jogosult marad az egészségügyi szolgáltatásra (orvosi ellátás)

május 1-jétől a munkáltató vallja be és fizeti meg a havi 7.710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozói után

a járulék megfizetésére halasztás kérhető, ebben az esetben a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig kell megfizetni az összeget

7. A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentése és az azzal összefüggő további eltérő rendelkezések

a mentesülő KATA-sok biztosítása érvényes az adófizetési kötelezettség szünetelése alatt

az ellátások alapja a mentesülés előtt fizetett adó mértékétől függően 102.000 forint (havi 25.000 illetve

50.000 forint adó fizetése esetén), 170.000 forint (havi 75.000 forint KATA megfizetése esetén) 2020. július 1-től

a KIVA mértéke 11%-ra csökken 2021. január 1-től a 2020-as 12%-ról

a SZOCHO mértéke 15,5%-ra csökken a jelenlegi 17,5%-ról 2020. július 1-től.

https://daskonyveles.hu/.