D.A.S. JogSzerviz: a kijárási korlátozások jogi tudnivalói

Kijárási tilalom is elrendelhető vészhelyzetben
Vágólapra másolva!
2020. március 28. napjától április 11, napjáig kijárási korlátozások bevezetésére került sor. Lakóhelyünket, tartózkodási helyünket, lakásunkat csak alapos indokkal hagyhatjuk el. A részletszabályok megértésében a D.A.S. JogSzerviz szakértői segítenek az Origó olvasóinak.
Vágólapra másolva!

A nem közeli családtagokkal való érintkezés során egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartani, erre a tömegközlekedés során is ügyeljünk – figyelmeztettek a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Vendéglátó üzletben csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, tehát nincs lehetőség helyben fogyasztásra (eddig délután 3 óráig mód volt rá). Vendégek csak addig maradhatnak, amíg az elvitelre elkészített ételt átadják számukra, tehát az elviteles megoldás az alkalmazottaktól és a többi vendégtől való 1,5 méteres távolság betartásával továbbra is működik.

Sportolás, séta és túrázás továbbra is lehetséges akár belterületen (itt lehetőleg zöldterületen), illetve külterületen is, de csak egyedül vagy szűk családi körben, vagyis az egy háztartásban élőkkel együtt. Másoktól a 1,5 méteres távolságot ilyenkor is tartani kell.

A kijárási korlátozások mellett továbbra is lehetőség van a segítségre szorulók részére történő segítségnyújtásra.

Fontos változás, hogy élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra és gyógyszertárba a 65. évet betöltöttek csak 9.00 és 12.00 óra között mehetnek, és ebben az időpontban mások nem! Ennek betartatása az üzemeltető feladata.

Forrás: Shutterstock

A rendelet pontosan meghatározza, hogy annak értelmezése során, hogy lakóhelyünket, tartózkodási helyünket, lakásunkat csak alapos indokkal hagyhatjuk el, mi tekinthető alapos indoknak:

a) a munkavégzés, a hivatásbéli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

b) napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

c) az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés

e) a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

f) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,

g) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,

h) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

i) a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,

j) a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,

k) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,

l) az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,

m) a dohányboltban történő vásárlás,

n) a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

o) a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,

p) a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,

q) a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

r) a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,

s) az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

t) a szülői jogok és kötelezettségek,

u) a hitéleti tevékenység.

A fenti szabályok megszegése szabálysértésnek minősül, betartásukat a rendőrség ellenőrizheti. Az ellenőrzések a lakosság érdekében történnek, de 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabására is mód van.

A vendéglátóhelyek, élelmiszerüzletek, piacok és gyógyszertárak üzemeltetőire telepített kötelezettségek során, illetve magánemberként is legyünk erre figyelemmel – tanácsolták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/