D.A.S. JogSzerviz: a rendőri intézkedés menete közlekedési baleset során

koccanás, baleset
Vágólapra másolva!
Elegendő egy megszokott útvonalon bekövetkezett forgalmirend- változás, szélvédőn visszatükröződő, vakító napsütés vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség, és gyakorlott vezetőként is baleset okozóivá válhatunk. Alább a D.A.S. JogSzerviz szakértője ismerteti, hogy személyi sérülés esetén mire készüljön fel a vétkes sofőr.
Vágólapra másolva!

A kiérkező rendőr elsődlegesen a személyi sérülés jellegét fogja vizsgálni – fejtette ki dr. Némethné dr. Czinege Kinga. A megkülönböztetés alapja a sérülés várható gyógyulási ideje. Nyolc napon belül gyógyuló sebesülések esetén szabálysértési eljárás indul a vétkes sofőr ellen, az azon túli sérülések büntetőeljárást vonnak maguk után az elkövetővel szemben.

Egyes esetekben ezek már a helyszínen megállapíthatók. Azonban előfordul olyan helyzet, hogy kizárólag szaktudással rendelkező orvos tudja megállapítani a sérülés jellegét.

Nyolc napon belül gyógyuló, azaz könnyű testi sérülés esetén az eljáró rendőr hatóság jogosult a sofőr meghallgatása nélkül határozatot hozni az ügyben, amelyet postai úton kézbesítenek a sofőrnek.

Abban az esetben, ha a sofőr vitatja a határozatban foglaltakat, úgy lehetősége van meghallgatás iránti kérelmet benyújtani a hatósághoz, és így ennek keretében nyilatkozni a baleset körülményeiről.

Nyolc napon túl gyógyuló, azaz súlyos testi sérülés esetén a balesetet okozó féllel szemben büntetőeljárás indul közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Az eljárás során a rendőrhatóság rendelkezni fog a sofőr gyanúsítottként történő kihallgatásáról, akit megilleti a védelemhez való jog, valamint az indítványtételi jog. Ennek megfelelően jogosult védőt meghatalmazni, aki kihallgatásán jelen lehet, valamint jogosult indítványokat előterjeszteni.

Forrás: 123RF

A fent ismertetett két eljárásban lehetőség van kezdeményezni közvetítői eljárást, mely békéltető eljárás célja az érintett felek közötti egyezség megkötése és a bekövetkezett károk megtérítése.

Eredményes közvetítői eljárás esetén a vétkes sofőr fellelőségre vonására nem kerül sor, az eljáró hatóság rendelkezik elmarasztalás nélkül az eljárás megszüntetéséről.

Közvetítői eljárást abban az esetben tanácsoljuk, amennyiben a felelősség kérdése nem vitatott, mert abban az esetben gyorsan és hatékonyan rendezni lehet az eljárást – javasolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.