D.A.S. JogSzerviz: szilveszterkor elkóborolt kutyát találtam, mit tegyek?

petárda
Vágólapra másolva!
Jogszabályaink alapján ma már minden negyedik hónapnál idősebb ebnek kéne rendelkeznie azonosítóval, sajnos azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig nagyon sok kutya nem esett át a chip beültetésén. Ebben az esetben se adjuk fel, készítsünk fényképet a szilveszteri tűzijátékok, petárdák elől elkóborolt, elmenekül tállatról, tegyünk ki plakátokat a környéken, kérjük menhelyek és a közösségi oldalak felhasználóinak segítségét.
Vágólapra másolva!

Sajnos, a szilveszteri tűzijátékok, petárdák miatt a közösségi oldalak minden év elején hemzsegnek a kedvenceiket kereső gazdák bejegyzéseitől. Mit tegyünk, ha utcán kóborló, nyilvánvalóan a zaj miatt otthonról elmenekült kutyával találkozunk?

A D.A.S. JogSzerviz szakértője hangsúlyozta: saját testi épségünk ebben az esetben is elsődleges. Agresszív, támadó viselkedést mutató kutyát idegenként ne közelítsünk meg, kérjük szakemberek segítségét.

Ha sikerül megfognunk az ebet, úgy mindig ellenőrizzük, hogy nyakörv, biléta van-e rajta, illetve célszerű a környéken is nyitott szemmel járni, hátha azok valahol a közelben estek le róla.

Rendelkezik-e mikrochippel?

Következő lépéséként annak ellenőrzése szükséges, hogy a kutya rendelkezik-e transzponderrel, azaz bőr alá beültetett mikrochippel – emelte ki dr. Bálint Boglárka.

Ennek ellenőrzését állatorvosok tudják elvégezni, azonban ma már egyes benzinkutakon is elérhetők leolvasókészülékek a lakosság számára. Állatvédők, állatmenhelyek szintén tudnak segíteni a chip leolvasásával kapcsolatosan.

Jogszabályaink alapján ma már minden negyedik hónapnál idősebb ebnek kéne rendelkeznie ilyen azonosítóval, sajnos azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig nagyon sok kutya nem esett át a chip beültetésén.

Sokszor előfordul az is, hogy sajnos azon nem a helyes adatok kerültek rögzítésre, így hiába van a kutyusban transzponder, a gazdához nem jutottunk közelebb. Ebben az esetben se adjuk fel, készítsünk fényképet az állatról, tegyünk ki plakátokat a környéken, kérjük menhelyek és a közösségi oldalak felhasználóinak segítségét.

Három hónap alatt átszállhat a kutya tulajdonjoga

Jó tudni, hogy a jelenlegi jogszabályaink alapján az állatok jogi szempontból dolognak minősülnek. Bármennyire is szívünkhöz nő az utcán meglelt kisállat, jogszabályi kötelezettségünk, hogy mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy az ebet eredeti gazdája visszakaphassa.

Forrás: http://www.kozterulet-felugyelet.hu/petarda

Ha ennek eleget teszünk és a gazda három hónap elteltével sem jelentkezik, úgy a kutya tulajdonjoga átszáll ránk, amennyiben mi ezt kívánjuk. Ha nincs lehetőségünk vagy nem akarjuk a talált ebet megtartani, úgy a környékbeli menhelyektől, fajtamentő szolgálatoktól végső esetben pedig a gyepmesteri teleptől lehet kérni az állat elhelyezését.

Ebtartóként vigyázzunk négylábú barátainkra és ne feledkezzünk meg szilveszter előtt időben gondoskodni arról, hogy az éjszakát biztonságos környezetben tölthesse el. Érdemes továbbá a transzponder által tárolt adatokat is aktualizálni szükség esetén, valamint adatainkat tartalmazó bilétát helyezni kiskedvencünk nyakörvére.

Amennyiben pedig a szilveszteri időszakban kóbor állatot találunk, ne hagyjuk sorsára, a fentek szerint jó esélyünk lehet az eredeti gazda megtalálására - mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.