Ünnepi munkavégzés, azaz karácsony az irodában?

karácsony, 2019, karácsonyi vásár, fények, kivilágítás, adventi koszorú, Budapest, december 1. advent első vasárnapja
Vágólapra másolva!
Idén karácsony környékére több munkaszüneti napot is meghatározott a vonatkozó rendelet, így többek között otthon lehetünk december 24. és 27. napjain. A szerencsések tehát négy egybefüggő napot szabadság igénybevétele nélkül tölthetnek otthon – de kik dolgozhatnak ezeken a napokon is és milyen feltételekkel? A D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körül a témát.
Vágólapra másolva!

Dr. Heinrich Renáta kifejtette: a törvény bizonyos jellegű feladatok ellátása esetén lehetővé teszi, hogy a munkáltató rendes munkaidő keretében kötelezze a munkavállalót munkavégzésre ünnepnapon.

Ünnepi munkavégzés esetén tehát nem beszélhetünk rendkívüli munkaidőről, azaz túlóráról. Ilyen tevékenységnek minősülnek a rendeltetésük folytán e napon is működő munkáltatók (vendéglátás), vagy az idényjellegű tevékenységek (téli sportokkal kapcsolatos szolgáltatások).

Ilyennek minősül a megszakítás nélküli tevékenység (termelési folyamatban jellemző); a társadalmi közszükségletet szolgáló munkakör (egészségügy, közlekedés); valamint a külföldi munkavégzés vagy külföldre irányuló szolgáltatás.

Ünnepi munkavégzés elrendelése esetén így munkavégzésért cserébe a munkaszüneti napi pótlék az alapbér száz százaléka.

Amikor túlóra elrendelésére kerül sor

Azoknak a munkavállalóknak, akiknek rendes munkavégzés elrendelhető, túlóra keretében is foglalkoztathatók munkaszüneti napon. A bérpótlék ekkor száz százalékot tesz ki; amennyiben a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít, ötven százalék.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Más munkavállalókat munkaszüneti napon kizárólag akkor lehet bérpótlék ellenében rendkívüli munkaidő elrendelni, ha annak előírására baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében kerül sor – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.