D.A.S. JogSzerviz: kötelező-e a téli gumi használata?

téli gumi
Vágólapra másolva!
Minden évben felvetődik a kérdés, hogy vajon Magyarországon kötelező-e a téli gumi használata az autókon? A válasz röviden akár egyértelmű is lehetne, azonban jobban belegondolva, előfordulhatnak hátrányos jogkövetkezményei, ha az időjárásnak mégsem felelnek meg a jármű gumiabroncsai – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Egyelőre Magyarországon nem kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata. Nem képez önmagában bírságolási alapot, ha valaki nyári gumival közlekedik télen az utakon.

Ugyanakkor vitán felüli, hogy ez így könnyebben teremt balesetveszélyes helyzetet, ami miatt nem érdemes kockáztatni – figyelmeztettek a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy amennyiben egy közlekedési baleset során egyértelműen megállapítható, - például egy műszaki szakértő bevonásával - hogy a baleset megelőzhető lett volna az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatával, az már felvetheti a szabálysértési felelősség kérdését. Így ezért sem éri meg kockáztatni.

Vannak azonban olyan európai országok, ahol a téli gumiabroncs és a hólánc használata – ha nem is általános jelleggel - télen kötelező.

Ilyenek tipikusan a hegyvidéki területekben is bővelkedő országok, úgy, mint Ausztria, Horvátország, Olaszország. Mivel az érintett államokban eltérő, egyedi előírások vannak, ezért az országba történő belépés előtt érdemes ezekről külön tájékozódni – tanácsolták a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Ajánlott a használat

Magyarországon tehát nem kötelező a téli gumik használata, a jogszabályok csak azt tartalmazzák, hogy a minimális profilmélységnek el kell érnie az 1,6 millimétert.

Forrás: Hankook

Ettől még a téli gumik használata nagyon erősen ajánlott, annál is inkább, mert a biztosítók akár megtagadhatják a kár kifizetését, ha valaki nem az évszaknak megfelelően felkészített autóval (például télen nyári gumival) okoz balesetet.

A hólánc kérdése

A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett. Speciális időjárási viszonyok esetén a hólánc alkalmazása és a járműben történő tartása kötelező 50 km/h maximális sebesség mellett. Téli útviszonyok esetén megtagadható az országba való belépés, ha a járműben nincs hólánc.